1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Uniapnean pahenemista voi ehkäistä lisäämällä liikuntaa
Ajan­kohtai­sta

Uniapnean pahenemista voi ehkäistä lisäämällä liikuntaa

Uusi suomalaistutkimus osoittaa, että terveellinen ruoka, liikunta ja painonpudotus ovat tehokasta hoitoa ylipainoisille uniapneapotilaille. Hoidon hyödyt säilyvät vuosia.

Uniapnean pahenemista voi ehkäistä lisäämällä liikuntaa Kuva 1 / 1

Tutkimuksen mukaan painonpudotus on tehokas hoito lievää uniapneaa sairastaville ylipainoisille potilaille. Uniapnean paheneminen saadaan suurimmalla osalla potilaista ehkäistyä.

JAMA Internal Medicine -lehden uusimmassa numerossa julkaistu tutkimus on ensimmäinen, jossa selkeästi osoitetaan, että painonpudotukseen tähtäävän uniapneapotilaiden elämäntapahoidon hyödylliset vaikutukset säilyvät usean vuoden seurannassa.

Tutkimus toteutettiin KYS:ssä ja Itä-Suomen yliopistossa 2004–2013, ja tutkimusaineisto koostui 2004–2006 sairaalaan uniapneaepäilyn takia lähetetyistä potilaista. He olivat työikäisiä, ylipainoisia ja sairastivat lievää uniapneaa.

Potilaat satunnaistettiin tutkimuksen alussa kahteen ryhmään: joko elämäntapahoitoon tai seurantaryhmään. Elämäntapahoito kesti vuoden, ja sen tavoitteena oli painonpudotus muuttamalla ruokavaliota terveellisemmäksi ja lisäämällä hyötyliikuntaa. Tämän jälkeen potilaiden terveydentilaa ja etenkin mahdollista muutosta uniapnean vaikeusasteessa seurattiin neljän vuoden ajan.

– Uniapnean vaikeutuminen lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Uniapnea kehittyy tyypin 2 diabeteksen tavoin yleensä hiljalleen, mutta tällä hetkellä terveydenhuollossa ei ole minkäänlaisia uniapnean ehkäisymalleja, toisin kuin diabeteksessa, tutkimusjohtaja Henri Tuomilehto toteaa.

Kun uniapneaoireet paranivat, sokeri- ja rasva-aineenvaihduntahäiriöt korjaantuivat ja ilmeni myös edullisia sydänvaikutuksia. Moni elämäntaparyhmän potilaista pystyi lopettamaan verenpaine-, kolesteroli- ja diabeteslääkityksensä seurantajakson aikana.

Painonpudotuksen vaikutuksia mitattiin yöllisellä unirekisteröinnillä ja potilaan kokemilla oireilla. Lisäksi selvitettiin sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan liittyviä seikkoja. Potilaat kävivät tutkimuskäynneillä tutkimuksen alkaessa ja viisi vuotta aloituksesta.

Kuva: Panthermedia

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Arvostelun alla

– NPS kertoo lääkärin ja potilaan välisen kohtaamisen laadusta, eikä suoraan mittaa lääketieteellistä osaamista tai sitä, kuka on hyvä tai huono lääkäri, painottaa Helsingin Töölön Mehiläisen vastaava lääkäri Tove Laivuori.

Tieteessä
Yhä harvempi jää työkyvyttömyyseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen väheni neljänneksen vuodesta 2007 vuoteen 2016.

Ajassa
”Että on joku jolta voi kysyä”

Mentori Pauliina Paananen on vuoden lääketiedettä ­opiskelleelle Ossi Jaloselle se ­tavallinen lääkäri, jolta voi kysyä, miltä työ tuntuu.

Pääkirjoitus
Miksi psyykkistä pitää vieläkin hävetä?

Ei voi olla niin, että vasta biokemiallinen markkeri tai poikkeava kuvantamislöydös tekee sairastamisen hyväksytyksi, kirjoittaa Pertti Saloheimo.

Ajassa
Huomio tiedolla johtamiseen ja dialogiin

YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi peräänkuuluttaa jatkuvaa keskustelua palvelujen mittaamisesta.

Tieteessä
Ruokavalion riskitekijät tappavat enemmän kuin tupakka

Vuonna 2017 ruokavalioon liittyvät riskitekijät selittivät koko maailmassa 11 miljoonaa kuolemaa ja 255 miljoonaa haittapainotettua elinvuotta.