1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Uniapnean pahenemista voi ehkäistä lisäämällä liikuntaa
Ajan­kohtai­sta

Uniapnean pahenemista voi ehkäistä lisäämällä liikuntaa

Uusi suomalaistutkimus osoittaa, että terveellinen ruoka, liikunta ja painonpudotus ovat tehokasta hoitoa ylipainoisille uniapneapotilaille. Hoidon hyödyt säilyvät vuosia.

Uniapnean pahenemista voi ehkäistä lisäämällä liikuntaa Kuva 1 / 1

Tutkimuksen mukaan painonpudotus on tehokas hoito lievää uniapneaa sairastaville ylipainoisille potilaille. Uniapnean paheneminen saadaan suurimmalla osalla potilaista ehkäistyä.

JAMA Internal Medicine -lehden uusimmassa numerossa julkaistu tutkimus on ensimmäinen, jossa selkeästi osoitetaan, että painonpudotukseen tähtäävän uniapneapotilaiden elämäntapahoidon hyödylliset vaikutukset säilyvät usean vuoden seurannassa.

Tutkimus toteutettiin KYS:ssä ja Itä-Suomen yliopistossa 2004–2013, ja tutkimusaineisto koostui 2004–2006 sairaalaan uniapneaepäilyn takia lähetetyistä potilaista. He olivat työikäisiä, ylipainoisia ja sairastivat lievää uniapneaa.

Potilaat satunnaistettiin tutkimuksen alussa kahteen ryhmään: joko elämäntapahoitoon tai seurantaryhmään. Elämäntapahoito kesti vuoden, ja sen tavoitteena oli painonpudotus muuttamalla ruokavaliota terveellisemmäksi ja lisäämällä hyötyliikuntaa. Tämän jälkeen potilaiden terveydentilaa ja etenkin mahdollista muutosta uniapnean vaikeusasteessa seurattiin neljän vuoden ajan.

– Uniapnean vaikeutuminen lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Uniapnea kehittyy tyypin 2 diabeteksen tavoin yleensä hiljalleen, mutta tällä hetkellä terveydenhuollossa ei ole minkäänlaisia uniapnean ehkäisymalleja, toisin kuin diabeteksessa, tutkimusjohtaja Henri Tuomilehto toteaa.

Kun uniapneaoireet paranivat, sokeri- ja rasva-aineenvaihduntahäiriöt korjaantuivat ja ilmeni myös edullisia sydänvaikutuksia. Moni elämäntaparyhmän potilaista pystyi lopettamaan verenpaine-, kolesteroli- ja diabeteslääkityksensä seurantajakson aikana.

Painonpudotuksen vaikutuksia mitattiin yöllisellä unirekisteröinnillä ja potilaan kokemilla oireilla. Lisäksi selvitettiin sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan liittyviä seikkoja. Potilaat kävivät tutkimuskäynneillä tutkimuksen alkaessa ja viisi vuotta aloituksesta.

Kuva: Panthermedia

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Soten venyminen haittaa henkilöstöä

Vaikutusmahdollisuudet omaan työhön ovat vähentyneet, ilmeni kyselyssä.

Ajassa
Euroopan ensimmäiset Wuhan-koronavirustapaukset todettiin Ranskassa

Maailmanlaajuisesti on vahvistettu yli 2 700 tartuntaa.

Työssä
Miten sinä hoitaisit: Toiveena sukupuolen korjaus – osa 1

17-vuotias biologinen tyttö hakeutui sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin asuinalueensa nuorisopsykiatrian poliklinikan kautta.

Kommentti
Lehmä vai mansikka?

– Opin sappileikkaussalissa jotain olennaista turvallisuudesta, kirjoittaa Sally Järvelä päästyään yli saliin laskeutuneesta hiljaisuudesta.

Ajassa
Siun sote vähentää 150 henkilötyövuotta

Yhteistoimintaneuvotteluissa tavoiteltiin 20 miljoonan euron pysyviä säästöjä.

Ajassa
Yliopistosairaaloiden tuottavuus laski, keskussairaaloiden nousi

Tuottavuus nousi eniten Keski-Pohjanmaan ja laski eniten Länsi-Pohjan keskussairaalassa.