Ajan­kohtai­sta

Unihäiriöitä kesä- ja normaaliaikaan siirtymisestä

Jotkut ihmiset kärsivät väsymyksestä ja univaikeuksista vielä viikkoja siirtymän jälkeen. Fysiologiset rytmit sopeutuvat hitaasti nopeisiin aikataulumuutoksiin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/kellokalenteri_by_Lai_Leng_Yiap_Pixmac.jpg

Kesä- ja normaaliaikaan siirtymiset voivat aiheuttaa viikon tai pidemmän ajan univajeen. Kellonsiirroista aiheutuva rasitus pahentaa entisestään unihäiriöistä kärsivien ongelmia.

Kelloja siirretään tunnilla taaksepäin 28.10.2012, kun kesäaika muuttuu jälleen normaaliajaksi. Vaikka tunnin muutos aikataulussa saattaa tuntua pieneltä, fysiologiset rytmit sopeutuvat hitaasti nopeisiin aikataulumuutoksiin.

Ylilääkäri Timo Partosen johtama ryhmä on tutkinut THL:ssa kesäajan aiheuttamia vuorokausirytmin häiriöitä vuodesta 2004 lähtien.

– Koska valon ja pimeän vaihtelu on meitä tahdittava tärkeä aikasignaali, äkillinen muutos ympäristön valaistusolosuhteissa vaikuttaa esimerkiksi aineenvaihduntaan. Siitä seurauksena on usein ruokahalun kasvu, makeannälkä ja painon nousu, sanoo Timo Partonen.

Erikoistutkija Tuuli Lahti THL:stä kertoo, että kesäaikaan ja normaaliaikaan siirtymisten aiheuttamat oireet ovat yksilöllisiä: jotkut eivät oireile lainkaan, kun taas toiset kärsivät muun muassa väsymyksestä ja univaikeuksista vielä viikkoja siirtymän jälkeen.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030