Lehti 5: Ajan­kohtai­sta 5/1999 vsk 54 s. 522

Uraisä isyyslomalle - vaikka pakolla

- Isä pitäisi tavallaan pakottaa pysähtymään, kun jälkeläinen on syntynyt, sanoo Suomen Lastenlääkäriyhdistyksen puheenjohtaja, professori Mikko Hallman.

Jos isä ei itse ymmärrä pysähtyä, yksi tapa pysähdyttää olisi pakollinen isyysloma. Sellaista ehdottaa Suomen Lastenlääkäriyhdistyksen aloitteesta koottu Lasten henkinen hyvinvointi Suomessa -työryhmä. Siihen kuuluu laaja rintama lääkärijärjestöjä, lastensuojelujärjestöjä, opettajajärjestöjä sekä mm. kirkon perheasiainkeskus.

Asiantuntijoiden yhteisesiintymisen päämääränä on kiinnittää huomiota lasten ja nuorten yhä lisääntyvään pahoinvointiin Suomessa.

Lue myös

Työryhmä on tehnyt listan keinoista, joilla lasten oloja voitaisiin yrittää parantaa. Suurin merkitys lapsen kehityksessä on kodilla ja vanhemmilla: työryhmä puhuu vanhemmuuteen kasvattamisesta, vanhempien piireistä sekä mm. perheväkivallan ehkäisystä.

Kouluihin ehdotetaan ala-asteen iltapäiväkerhoja ja korostetaan koulukiusaamisen estämistä. Lastenneuvoloihin kaivattaisiin mm. moniammatillisia työryhmiä riskiperheiden avuksi ja vanhemmuutta tukevaa otetta.

Valtionhallintoon pitäisi työryhmän mielestä perustaa lapsiasiavaltuutetun virka.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030