1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. USA:ssa tehdään turvatarkastuksia jopa paaripotilaille
Ajan­kohtai­sta

USA:ssa tehdään turvatarkastuksia jopa paaripotilaille

Sairaaloihin on iskenyt väkivaltaepidemia, kirjoittaa riippumaton uutispalvelu.

USA:ssa tehdään turvatarkastuksia jopa paaripotilaille Kuva 1 / 1

Tunnettu puolueeton säätiö Henry J. Kaiser Family Foundation arvioi lääkäreiden Yhdysvalloissa kohtaavan työssään jatkuvasti enemmän ja enemmän väkivaltaa.

Säätiön uutispalvelun Kaiser Health Newsin mukaan esimerkiksi Cleveland Clinic -sairaalassa takavarikoidaan sairaalan ovilta metallinpaljastimilla tuhansia aseita joka vuosi, muun muassa veitsiä, pippurisuihkeita ja tuliaseita.

Sairaala tutkii metallinpaljastimilla jokaisen sisääntulijan – jopa paaripotilaat.

Toimitusjohtaja Tom Mihaljevicin mukaan väkivalta on maan terveydenhuollossa vaiettu mutta todellinen uhka.

– Altistumme päivittäin, siis päivittäin, potilaiden tai omaisten väkivaltaisille purkauksille, hän kertoo.

Lokakuussa tehdyn selvityksen mukaan 47 prosenttia päivystysten lääkäreistä kertoo Yhdysvalloissa kohdanneensa fyysistä väkivaltaa työssään. 60 prosenttia heistä kertoi sen tapahtuneen vuoden aikana. Seitsemän kymmenestä arvioi väkivallan lisääntyneen viiden vuoden aikana. Joka neljäs oli sitä mieltä, että väkivalta on kasvanut selvästi.

Pahimpia ovat päivystykset. Niiden työntekijöillä on Cleveland Clinicilla langaton hälytysnappi nimikyltissä. Turvakameroita ja siviiliasuisia turvamiehiä on lisätty.

Maan kattaneeseen kyselyyn vastasi 3 500 lääkäriä.

Odottelu turhauttaa

Väkivallan arvioidaan lisääntyneen, koska päivystykset ovat ruuhkautuneet. Varsinkin psykiatriset potilaat ja opioidiriippuvaiset ahdistuvat ja turhautuvat odotusaikoihin. Yhdysvaltain työministeriön tilastojen mukaan tahallisen vahingoittamisen kohteeksi joutui vuonna 2016 yhdeksän sairaalan työntekijää 10 000:sta. Teollisuudessa luku oli 1,7.

Sairaaloilta kaivataan Kaiser Health Newsin jutussa lisää turvatoimia ja jämerämpää otetta ongelmaan. Potilaat saavat väkivallanteoistaan äärimmäisen harvoin syytteitä.

Suomessa yli 40 prosenttia lääkäreistä kertoi vuonna 2015 kokevansa väkivallan uhkaa työssään ajoittain. Terveyskeskuksessa työskentelevistä 62 prosenttia koki uhkaa ainakin ajoittain. Julkaisemattomat tiedot ovat osa Lääkärin työolot ja terveys -kyselyä. Sen takana ovat Lääkäriliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Työterveyslaitos.

Lue myös

Fyysinen väkivalta on harvinaisempaa, mutta useat joutuvat potilaan tai omaisen hyökkäyksen kohteeksi vuosittain. Erityisessä riskissä ovat naiset ja alle 35-vuotiaat.

Lääkäriliiton väkivaltatyöryhmä jätti vuoden lopulla raporttinsa, joka sisältää ohjeita väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille. Samoin heitä hoitavalle henkilökunnalle.

Ohjeen mukaan tapahtuneesta on tärkeä kertoa työkavereille ja läheisille. Salassapitovelvollisuus ei koske työntekijän kokemaa väkivaltaa, mutta potilaan terveydentilasta ei saa kertoa muille kuin häntä hoitaville.

Ohje kehottaa tekemään ilmoituksen poliisille herkästi. Vakavissa tilanteissa se on myös työnantajan velvollisuus. Lievänkin pahoinpitelyn uhriksi joutuminen työtehtävässä on virallisen syytteen alainen rikos, joten lääkärin ei silloin tarvitse miettiä, jättääkö syytteen vai ei.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Pekka Nykänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Uusia verkkouutisia on luvassa taas 29. heinäkuuta alkaen.

Tieteessä
Hoida oikein pistiäisallergiaa

Hoidon kulmakiviä ovat mahdollisen anafylaksian asianmukainen hoito sekä siedätyshoidon tarpeen arvio.

Maailmassa
Löylyä!

Sauna on Olli Savolalle paikka, jossa ihminen irtautuu materiasta.

Ajassa
Virheistä pitää puhua

Jani Monosen mielestä virheiden myöntäminen ja niistä oppiminen tulee helpommaksi, kun kokemus lisääntyy.

Ajassa
Väitöskirjapalkinto maailman yleisimmän maksasairauden tutkijalle

Panu ­Luukkosen ­väitöskirjan aineisto oli laadukas ja menetelmät innovatiivisia.

Ajassa
Vapaaehtoistyökin vaatii potilasvakuutuksen

Lääkäriliiton ryhmäpotilasvakuutus kattaa tietyin ehdoin myös pienimuotoisen vapaaehtoistyön.