Ajan­kohtai­sta

Useat sairaudet voivat lisätä lasten riskiä vakavalle koronataudille

THL laati listan 5–11-vuotiaiden riskiryhmistä, joihin kuuluville lapsille suositellaan koronarokotusta.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee koronarokotusta riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille. Useat lasten sairaudet voivat lisätä vaikean koronataudin riskiä. Koronainfektio voi myös pahentaa perussairauden oireita. THL on laatinut listan 5–11-vuotiaiden lasten riskiryhmistä.

Ohjeistuksen mukaan seuraavat tekijät voivat lisätä lapsen riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektion aiheuttamaan tautiin: elinsiirto tai kantasolusiirto, voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila, krooniset keuhkosairaudet, osa lasten sydänsairauksista, krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen maksasairaus, ylipaino (ISO-BMI vähintään 30), lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys, Downin oireyhtymä, tyypin 1 ja 2 diabetes sekä säännöllistä lääkitystä vaatima astma.

Suurin osa yllä mainituista on erittäin harvinaisia, ja niitä sairastava lapsi on erikoissairaanhoidon seurannassa.

Kunnat voivat aloittaa rokottamisen

5–11-vuotiaille annetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, josta käytetään ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Lasten rokotevalmisteita on saapunut jo maahan, ja kunnat voivat THL:n mukaan aloittaa riskiryhmien rokottamisen heti kun ovat valmiita.

Lue myös

Lasten rokotuksia voidaan järjestää rokotuspisteiden lisäksi kouluterveydenhuollossa.

Voimassa oleva koronarokotusasetus mahdollistaa riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottamisen. Muita kuin riskiryhmiin kuuluvia alle 12-vuotiaita ei toistaiseksi rokoteta Suomessa. Tätä asiaa arvioidaan parhaillaan.

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030