1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Useat Thaimaan-matkailijat ovat sairastuneet chikungunya-kuumetautiin alkuvuonna
Ajan­kohtai­sta

Useat Thaimaan-matkailijat ovat sairastuneet chikungunya-kuumetautiin alkuvuonna

Viisi suomalaista matkailijaa samasta turistiryhmästä sairastui kuumetautiin tammikuussa.

Useat Thaimaan-matkailijat ovat sairastuneet chikungunya-kuumetautiin alkuvuonna Kuva 1 / 1

Viisi suomalaista matkailijaa on sairastunut hyttysten levittämään chikungunya-kuumetautiin lomamatkalla Thaimassa tammikuussa, kertoo Eurosurveillance-lehden tänään julkaistu fast track -artikkeli. Artikkelin on kirjoittanut infektiotautien professori Anu Kantele HUS:n Tulehduskeskuksesta.

Thaimaahan matkustaneesta 11 hengen sukulaisryhmästä viisi jäsentä sairastui. Neljä joutui sairaalahoitoon, heistä yksi tehohoitoon. Vielä kuuden viikon jälkeen tartunnasta kolme potilasta edelleen kärsii nivelkivuista.

Ryhmä vieraili suositussa turistikohteessa Koh Lantalla.

Tartunnan riski on kasvanut Etelä-Thaimaassa

Aiemmin maaliskuussa lehti raportoi kahdeksasta Thaimaasta Eurooppaan palanneesta matkailijasta, joilla on varmistettu chikungunya-tartunta alkuvuonna 2019.

Potilaiden akuutteja oireita olivat kaikilla kuume ja lihas- ja nivelkivut sekä osalla muun muassa ihottuma, pääkipu ja turvotus. Sairastuneista vain kaksi toipui kokonaan kolmen viikon aikana paluusta. 70-vuotiaalla naisella kehittyi krooninen reuma tartunnan jälkeen.

Tapausten määrä on kasvanut merkittävästi viime vuodesta, jolloin vain yhdellä Eurooppaan palanneella matkailijalla epäiltiin tautia.

Chikungunya-tartunnan riski on kasvanut useilla turistialueilla Etelä-Thaimaassa. Vaikuttaa siltä, että aiemmin raportoidut kahdeksan matkailijaa saivat tartunnan Etelä-Thaimaassa. He kaikki tulivat Bangkokiin ja jatkoivat siitä turistikohteisiin muun muassa Phuketiin, Koh Samuille ja Koh Lantaan, jossa suomalaisetkin sairastuivat.

Lue myös

Thaimaan terveysministeriö varoitti taudista loppuvuodesta. Pelkästään marraskuussa maassa raportoitiin 1 132 tapausta ja joulukuussa 2 143. Tammi-helmikuussa potilaita oli 17 provinssista yhteensä 1 652. Valtaosa tuli Phuketista, Pattanista, Songkhlasta, Narathiwatista ja Phang Ngasta.

Tartunnan estämiseksi tulee suojautua hyttysten pistoilta myös päivällä. Tautia vastaan ei ole rokotetta. Kuumetaudilla on yleensä 3–7 päivän itämisaika. Tauti alkaa kuumeella ja oireita ovat muun muassa päänsärky, ihottuma sekä nivel- ja lihaskivut, jotka voivat pitkittyä.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Työpaikat ja työajat muutoksessa

Jos virkapohjia vähennetään, kiire painaa päälle ja asioihin ei pystytä paneutumaan syvällisesti, kirjoittaa Kristiina Aalto.

Ajassa
Poikien HPV-rokotus etenee

Poikien rokottaminen voisi alkaa vuoden kuluttua.

Tieteessä
Lasten vaikeiden munuaissairauksien ennuste on parantunut

Aikuistuville potilaille on tärkeää laatia seurantasuunnitelma.

Ajassa
Keisarileikkausten vaikutukset lasten terveyteen luultua vähäisempiä

Tutkimuksessa seurattiin suunnittelemattomalla sektiolla syntyneiden lasten terveystietoja varhaislapsuudesta aina teini-ikään saakka.

Liitossa
Missä menee terveen ja sairaan raja?

Tutkimusprofessori Marjukka Mäkelä listasi Terveysfoorumissa ylidiagnostiikan syitä: potilaan huoli, lääkärin huoli potilaasta, vaikeus sietää epävarmuutta, vanhentuneet käytännöt, teknologian kehitys, ansainta­logiikka.

Ajassa
Terveyskylään tuli ammattilaisten portaali

– Sisältöä on mietitty kansallisesti muiden yliopistosairaaloiden kanssa, neurologian erikoislääkäri Laura Mäkitie kertoo.