Ajan­kohtai­sta

Useita ilmoituksia EHEC-epidemiaepäilyistä kesän aikana

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laboratoriossa on todettu kesä–elokuun aikana 45 EHEC-tapausta.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on saanut yhdeksän ilmoitusta epäillyistä EHEC-epidemioista Suomessa kesä–elokuun aikana. Viidessä ilmoituksessa potilailla on ollut O103-tyypin EHEC.

THL:n laboratoriossa on todettu kesä–elokuun aikana 45 EHEC-tapausta, joiden bakteerikanta on tyyppiä O103 ja stx1.

O103 on yksi tavallisimmista potilailla todetuista EHEC-tyypeistä Suomessa. Sitä on löydetty myös naudoista ja raakamaidosta.

Tapauksia mahdollisesti yhdistävää tartuntalähdettä selvitetään haastattelemalla potilaita, sekvensoimalla potilaskantoja ja jäljittämällä haastatteluissa esiin tulleita elintarvikkeita yhteistyössä kuntien viranomaisten ja Ruokaviraston kanssa.

Bakteeri tarttuu yleensä ihmisen tai naudan ulosteesta saastuneista elintarvikkeista. Raaka tai huonosti kypsennetty naudanliha, pastöroimattomat maitotuotteet sekä kuumentamattomana tarjoiltavat vihannekset, salaatit ja idut ovat mahdollisia tartuntalähteitä.

Lue myös

Infektion tyypillisiä oireita ovat vatsakrampit ja ripuli, joka voi olla veristä. Oireet kestävät noin 4–10 päivää. Noin 5–10 prosentilla tartunnan saaneista kehittyy hemolyyttis-ureeminen syndrooma, mikä voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan.

Vuosina 2001–2020 Suomessa EHEC-tartunnan saaneista ja haastatelluista O103-tyypin tapauksista kenelläkään ei todettu hemolyyttis-ureemista syndroomaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030