Uuden aallon diabeteslääkkeitä tulossa markkinoille
Suomessa on käytössä ja kolme inkretiinitehostajaa, jotka lisäävät insuliinin eritystä ruokailun yhteydessä. Suomeen odotetaan ensi vuoden puolella liraglutidi-valmistetta, jolla on mahdollisuus muuttaa diabeteksen lääkehoitoa, arvioi professori Leo Niskanen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.
Diabeteksen lääkehoitoon on tulossa lisää uusia valmisteita, joiden etuihin kuuluu muun muassa vähäinen hypoglykemian riski sekä painon nousun puuttuminen tai jopa painon lasku.
Ruokailun yhteydessä insuliinin vaikutusta tehostavista, inkretiineihin vaikuttavista lääkkeitä Euroopassa markkinoille on tulossa seuraavaksi Victoza-tuotenimellä myytävä liraglutidi.
Sisätautien professori Leo Niskanen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta sanoo, että inkretiinivalmisteet ovat todella merkittävä uutuus diabeteksen hoidossa. Niskasen mukaan kokemukset inkretiinivalmisteista ovat yleisesti hyvät, mutta erityisesti liraglutidilla on suuri mahdollisuus muuttaa todella tyypin 2 diabeteksen lääkehoitoa.
– Liraglutidi annetaan pistoksena kerran päivässä, verensokerin madaltamisen lisäksi sillä on painoa alentava vaikutus ja se on hyvin siedetty. Kumpikaan näistä lääkkeistä ei myöskään tee hypoglykemioita, Niskanen sanoo.
Inkretiinitehostajien, eli DP4-estäjien lääkeryhmään lääkeryhmään kuuluva saksagliptiini (Onglyza) sai Yhdysvaltojen lääkevalvontaviranomaisen FDA:n hyväksynnän heinäkuun lopulla, mutta sillä ei ole vielä Euroopan lääkevalvontaviranomaisen EMEA:n hyväksyntään. Liraglutidilla on myyntilupa Euroopassa, mutta sen myyntilupakäsittely on puolestaan kesken Yhdysvalloissa.
Suomessa ja muualla Euroopassa inkretiinivalmisteista on jo käytössä eksenatidi (Byetta), vildagliptiini (Galvus) ja sitagliptiini (Januvia).
Juha-Pekka Honkanen