1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Uuden teknologian asema merkittävä vammaisten ja ikääntyneiden elämässä
Ajan­kohtai­sta 30/1999 vsk 54 s. 3744

Uuden teknologian asema merkittävä vammaisten ja ikääntyneiden elämässä

Helsingissä 6.-7.10.99 pidetyssä Itsenäinen elämä -kongressissa painotettiin uuden teknologian tärkeää asemaa tuettaessa vammaisten ja ikäihmisten itsenäistä elämää. Uusi EU:n komissio korostaa, että kaikille avoin ja ketään syrjimätön yhteiskunta tulee olla kaikkien maiden tavoitteina.

-EU:n komissio yrittää saada syrjimättömyyttä koskevan direktiivin sisällön valmiiksi vielä tämän vuoden aikana. Amsterdamin sopimus antaa EU:lle mahdollisuudet parantaa vammaisten ihmisten esteetöntä liikkumista koko EU:n alueella. EU-maissa käytetään runsaasti rahaa työttömien eri tukimuotoihin. Tämä raha pitäisi kohdentaa niin, että sillä työllistettäisiin myös vammaisia ihmisiä. Euroopan sosiaalirahaston varoja ohjataan ohjelmiin, joilla työllistetään nuoria, pitkäaikaistyöttömiä sekä vammaisia. Uusi komissio käsittelee sosiaalirahaston varojen kohdentamista lähiaikoina. Tärkeä haaste on se, kuinka EU:n ja jäsenmaiden varat käytetään tarkoituksenmukaisesti, kertoi pääjohtaja Allan Larsson EU:n komissiosta.

Komission työllisyydestä ja sosiaaliasioista vastaavan pääosaston johtaja Gabrielle Clotuche painotti, että itsenäisen elämän peruspilareita ovat työ, asuminen ja sosiaaliturva. EU:n alueella tarvitaan sosiaalisia ja poliittisia uudistuksia, jotta vammaisten ja ikääntyvien ihmisten erityistarpeet ja osallistuminen yhteiskunnan toimintaan voidaan turvata. Clotuche mainitsi, että myönteistä kehitystä on kuitenkin tapahtunut Euroopassa jatkuvasti - yhtenä esimerkkinä on vammaisten ja ikääntyvien ihmisten aiempaa parempi työllistyminen.

Lue myös

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.