1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Uudenmaan erillisratkaisu sai ilmaa alleen
Ajan­kohtai­sta

Uudenmaan erillisratkaisu sai ilmaa alleen

Selvitysten pohjaksi noussee kuntien ehdottama viiden sote-alueen malli.

Uudenmaan erillisratkaisu sai ilmaa alleen Kuva 1 / 1

Hallitus käynnisti erillisratkaisun selvittämisen perjantaina Helsingissä laajalla keskustelutilaisuudella. Paikalla oli alueen kuntien edustajia ja ministereitä pääministeri Antti Rinne (sd.) mukaan lukien.

Keskustelu uuden soten kipukohdasta eteni rakentavasti. Kunnilla oli kaksi perusviestiä: yhden maakunnan sijasta Uudenmaan sote tulee järjestää viidellä alueella eikä HUSia tule pilkkoa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ilmoitti, että jos vaaka kallistuu viiden alueen malliin – kuten keskustelun perusteella tapahtui - muut karsitaan nopeasti pois. Hallitusohjelmaan on kirjattu selvityksen pohjaksi myös erillisratkaisu Helsingille tai pääkaupunkiseudun neljälle kunnalle.

Kiuru kertoi nimittävänsä ratkaisuja selvittämään Vantaan entisen kaupunginjohtajan Kari Nenosen.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) korosti, että ratkaisuilla on kiire. Erillisratkaisu ja muun maan sote-lait on tarkoitus saada eduskuntaan vuoden vaihteeseen mennessä yhdessä.

– Erillisratkaisu vaikuttaa niin moneen asiaan muussa sote-lainsäädännössä, että se on saatava pian maaliin. Pohdittavaa on muun muassa rahoituksessa ja henkilöstön sekä omaisuuden siirroissa, Paatero sanoi.

Kuntien ehdottamassa mallissa Uudenmaan maakunnan viisi sote-aluetta ovat Helsinki, Vantaan ja Keravan yhdistelmä, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa ja Itä-Uusimaa.

Edellinen hallitus tarjosi pääkaupunkiseudulle mahdollisuutta omaan ratkaisuun muttei monien mielestä ollut vakavasti liikkeellä.

Nyt vakuutetaan toista.

– Kysymys on aidosta todellisesta yhteistyötarjouksesta, Kiuru sanoi.

Lue myös

Vaikka hallitus vaikutti suostuvaiselta erillisratkaisuun, tie on kivinen. Hankaus perustuslain kanssa jatkuu. Erillisratkaisu ei kohtele Suomen kuntien yhtenevästi. Tampere on jo ilmaissut, että jos Uudellemaalle tulee erillisratkaisu, myös Pirkanmaan on voitava sitä käyttää.

Erillisratkaisu vaikeuttaa myös soten jatkoa. Jos maakunnille tulee esimerkiksi verotusoikeus, miten sitä tulisi soveltaa Uudellamaalla?

Erillisratkaisun taustalla on väestön epätasainen jakauma. Uudenmaan maakunnassa on kolme kertaa enemmän asukkaita kuin seuraavaksi suurimmalla Pirkanmaalla.

Kuva: Adobe/AOP

Juttuun lisätty ministereiden puolueet 19.8. kello 15.07.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Koronavirusinfektion mekanismeista uutta tietoa

Tampereen yliopistossa tehty tutkimus tuotti uutta tietoa reseptorista, jonka kautta koronavirus siirtyy solujen sisälle.

Ajassa
Syöpien riskitekijöistä laaja suomalaistutkimus

Tupakoivien miesten riski sairastua keuhkosyöpään on 27-kertainen verrattuna miehiin, jotka eivät koskaan ole tupakoineet.

Ajassa
Alueelliset hoitoketjut varmistavat aivoinfarktin oikean hoidon

Aivoinfarktissa tarvitaan nopeasti ambulanssikuljetus lähimpään erikoissairaanhoidon yksikköön, jossa aivot voidaan kuvantaa.

Tieteessä
Ravintolisästä ehkä apua rasvamaksaan

Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa onnistuttiin osittain parantamaan rasvamaksa rotilta.

Ajassa
STM: Koronatartuntojen kasvu näyttää taittuneen

Nopeat käänteet ovat kuitenkin mahdollisia.

Kommentti
Tuleeko burnoutti takaisin?

Jos burnoutin juurisyyt tulisi käsiteltyä paremmin, se toisi uudenlaista näkökulmaa auttamisvalikkoon, kirjoittaa Jari Turunen.