1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Uudenmaan erillisratkaisu sai ilmaa alleen
Ajan­kohtai­sta

Uudenmaan erillisratkaisu sai ilmaa alleen

Selvitysten pohjaksi noussee kuntien ehdottama viiden sote-alueen malli.

Uudenmaan erillisratkaisu sai ilmaa alleen Kuva 1 / 1

Hallitus käynnisti erillisratkaisun selvittämisen perjantaina Helsingissä laajalla keskustelutilaisuudella. Paikalla oli alueen kuntien edustajia ja ministereitä pääministeri Antti Rinne (sd.) mukaan lukien.

Keskustelu uuden soten kipukohdasta eteni rakentavasti. Kunnilla oli kaksi perusviestiä: yhden maakunnan sijasta Uudenmaan sote tulee järjestää viidellä alueella eikä HUSia tule pilkkoa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ilmoitti, että jos vaaka kallistuu viiden alueen malliin – kuten keskustelun perusteella tapahtui - muut karsitaan nopeasti pois. Hallitusohjelmaan on kirjattu selvityksen pohjaksi myös erillisratkaisu Helsingille tai pääkaupunkiseudun neljälle kunnalle.

Kiuru kertoi nimittävänsä ratkaisuja selvittämään Vantaan entisen kaupunginjohtajan Kari Nenosen.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) korosti, että ratkaisuilla on kiire. Erillisratkaisu ja muun maan sote-lait on tarkoitus saada eduskuntaan vuoden vaihteeseen mennessä yhdessä.

– Erillisratkaisu vaikuttaa niin moneen asiaan muussa sote-lainsäädännössä, että se on saatava pian maaliin. Pohdittavaa on muun muassa rahoituksessa ja henkilöstön sekä omaisuuden siirroissa, Paatero sanoi.

Kuntien ehdottamassa mallissa Uudenmaan maakunnan viisi sote-aluetta ovat Helsinki, Vantaan ja Keravan yhdistelmä, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa ja Itä-Uusimaa.

Edellinen hallitus tarjosi pääkaupunkiseudulle mahdollisuutta omaan ratkaisuun muttei monien mielestä ollut vakavasti liikkeellä.

Nyt vakuutetaan toista.

– Kysymys on aidosta todellisesta yhteistyötarjouksesta, Kiuru sanoi.

Lue myös

Vaikka hallitus vaikutti suostuvaiselta erillisratkaisuun, tie on kivinen. Hankaus perustuslain kanssa jatkuu. Erillisratkaisu ei kohtele Suomen kuntien yhtenevästi. Tampere on jo ilmaissut, että jos Uudellemaalle tulee erillisratkaisu, myös Pirkanmaan on voitava sitä käyttää.

Erillisratkaisu vaikeuttaa myös soten jatkoa. Jos maakunnille tulee esimerkiksi verotusoikeus, miten sitä tulisi soveltaa Uudellamaalla?

Erillisratkaisun taustalla on väestön epätasainen jakauma. Uudenmaan maakunnassa on kolme kertaa enemmän asukkaita kuin seuraavaksi suurimmalla Pirkanmaalla.

Kuva: Adobe/AOP

Juttuun lisätty ministereiden puolueet 19.8. kello 15.07.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
”Terhokodin toiminnan lopetus olisi katastrofi”

– Eihän saattohoidon tarve ole ­vähentynyt, muistuttaa Terhokodin ­ylilääkäri Annika Riska.

Tieteessä
Klotsapiini altistaa koronainfektiolle

Brittiläinen tutkimusryhmä selvitti asiaa takautuvassa rekisteritutkimuksessa.

Ajassa
Koronaepidemia näyttää kiihtyvän

HUS:n alueella tartunnan lähde on tuntematon noin kahdessa kolmasosassa tapauksista.

Tieteessä
Gynekologisen syövän robottiavusteinen kirurgia

Robottiavusteisessa kirurgiassa korostuvat laparoskopian hyvät puolet, kuten nopeampi toipuminen.

Ajassa
Hovioikeus lievensi kahden lääkärin tuomioita

Itä-Suomen hovioikeus lievensi kahden lääkärin tuomioita keskiviikkona 30. syyskuuta.

Ajassa
Palliatiivinen keskus on aloittanut TYKS:ssa

Keskus konsultoi ja kehittää elämän loppuvaiheen hoitoa sairaalassa ja toimii yhteistyössä perusterveydenhuollon kanssa.