1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Uudenmaan erillisratkaisu sai ilmaa alleen
Ajan­kohtai­sta

Uudenmaan erillisratkaisu sai ilmaa alleen

Selvitysten pohjaksi noussee kuntien ehdottama viiden sote-alueen malli.

Uudenmaan erillisratkaisu sai ilmaa alleen Kuva 1 / 1

Hallitus käynnisti erillisratkaisun selvittämisen perjantaina Helsingissä laajalla keskustelutilaisuudella. Paikalla oli alueen kuntien edustajia ja ministereitä pääministeri Antti Rinne (sd.) mukaan lukien.

Keskustelu uuden soten kipukohdasta eteni rakentavasti. Kunnilla oli kaksi perusviestiä: yhden maakunnan sijasta Uudenmaan sote tulee järjestää viidellä alueella eikä HUSia tule pilkkoa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ilmoitti, että jos vaaka kallistuu viiden alueen malliin – kuten keskustelun perusteella tapahtui - muut karsitaan nopeasti pois. Hallitusohjelmaan on kirjattu selvityksen pohjaksi myös erillisratkaisu Helsingille tai pääkaupunkiseudun neljälle kunnalle.

Kiuru kertoi nimittävänsä ratkaisuja selvittämään Vantaan entisen kaupunginjohtajan Kari Nenosen.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) korosti, että ratkaisuilla on kiire. Erillisratkaisu ja muun maan sote-lait on tarkoitus saada eduskuntaan vuoden vaihteeseen mennessä yhdessä.

– Erillisratkaisu vaikuttaa niin moneen asiaan muussa sote-lainsäädännössä, että se on saatava pian maaliin. Pohdittavaa on muun muassa rahoituksessa ja henkilöstön sekä omaisuuden siirroissa, Paatero sanoi.

Kuntien ehdottamassa mallissa Uudenmaan maakunnan viisi sote-aluetta ovat Helsinki, Vantaan ja Keravan yhdistelmä, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa ja Itä-Uusimaa.

Edellinen hallitus tarjosi pääkaupunkiseudulle mahdollisuutta omaan ratkaisuun muttei monien mielestä ollut vakavasti liikkeellä.

Nyt vakuutetaan toista.

– Kysymys on aidosta todellisesta yhteistyötarjouksesta, Kiuru sanoi.

Lue myös

Vaikka hallitus vaikutti suostuvaiselta erillisratkaisuun, tie on kivinen. Hankaus perustuslain kanssa jatkuu. Erillisratkaisu ei kohtele Suomen kuntien yhtenevästi. Tampere on jo ilmaissut, että jos Uudellemaalle tulee erillisratkaisu, myös Pirkanmaan on voitava sitä käyttää.

Erillisratkaisu vaikeuttaa myös soten jatkoa. Jos maakunnille tulee esimerkiksi verotusoikeus, miten sitä tulisi soveltaa Uudellamaalla?

Erillisratkaisun taustalla on väestön epätasainen jakauma. Uudenmaan maakunnassa on kolme kertaa enemmän asukkaita kuin seuraavaksi suurimmalla Pirkanmaalla.

Kuva: Adobe/AOP

Juttuun lisätty ministereiden puolueet 19.8. kello 15.07.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomi tupakkapolitiikan toimenpiteissä sijalla 6

Suomen sijoitus arviointiraportoinnissa nousee, kun STM:n tupakkapoliittisen työryhmän esitykset toteutuvat, uskoo Pekka Puska.

Liitossa
Vain puolet nuorista lääkäreistä työttömyysturvan piirissä

Vuoden 1997 jälkeen opintonsa aloittaneista lääkäreistä vain noin puolet on liittynyt Lääkäreiden työttömyyskassaan.

Liitossa
Pelastetaan, mutta mikä?

Lääkäreitä ja potilaita ei kannata uuvuttaa päivystyksessä, jos asiat hoidetaan paremmin päiväsaikaan, kirjoittaa Kristiina Aalto.

Tieteessä
Sappi- ja haimasairauksissa endoskopiat ovat laajassa käytössä

Tähystystoimenpiteistä niitä pidetään vaativimpina.

Blogi
Yksilön vapaus valita

Vapaus tarkoittaa tässä varsin kahtia jakautuneessa maassa eri ihmisille erilaisia asioita, kirjoittavat Laura ja Toni Seppälä USA:sta.

Liitossa
Lääkäriliitto: Päivystys on turvattava myös harvaan asutuilla alueilla

Liiton mukaan maamme eri puolilla pitää pystyä turvaamaan laadukas ja potilasturvallinen ympärivuorokautinen päivystys.