Ajan­kohtai­sta

Uudet tuberkuloosin kontaktiselvitysohjeet työn alla

THL:ssä valmisteltavilla uusilla kontaktiselvitysohjeilla pyritään tehostamaan tuberkuloosin tartuttajien sekä tartunnan saaneiden löytymistä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tuberkuloosi_cdc2.jpg

Kontaktiselvityksen avulla pyritään löytämään tuberkuloosia tartuttavat potilaat sekä tunnistamaan ne tartunnan saaneet henkilöt, joilla tuberkuloosi voi kehittyä sairaudeksi. Erityisen tärkeää on alle 5-vuotiaiden rokottamattomien lasten saaminen hoitoon välittömästi tartunnan saamisen jälkeen.

THL:n työryhmä valmistelee uutta kontaktiselvitysohjeistoa parhaillaan. Tärkeimpiä muutoksia ovat IGRA (Interferon Gamma Release Assay) -testien käyttöönotto osaksi kontaktiselvitystä ja tartuttavan potilaan määritelmän laajentaminen koskemaan myös värjäysnegatiivisia potilaita, joilla on onteloiset tai muuten laajat keuhkokuvamuutokset.

Lisäksi tullaan ottamaan huomioon altistuneiden sairastumisriskiä lisäävät tekijät sekä laajentamaan latentin tuberkuloosi-infektion hoitoryhmiä alle 35-vuotiaisiin aikuisiin.

Tuberkuloositapauksen löytyessä ensimmäinen kontaktiselvitys tehdään potilaaseen lähikontaktissa olleiden henkilöiden keskuudessa. Mikäli tartuntoja löytyy, edetään toiseen kontaktiselvitykseen, joka tehdään tilapäiskontakteille ja edelleen kolmanteen kontaktiselvitykseen, joka kattaa potilaan satunnaiskontaktit.

Yhteistyö perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä on tärkeää kontaktiselvityksissä. Joukkoaltistustapauksessa välttämätöntä on tehokas tiedottaminen sekä altistuneille että yleisölle.

Tiina Lautala
Kuva: CDC

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030