Lehti 30: Ajan­kohtai­sta 30/1995 vsk 50 s. 3210

Uusi hinkuyskärokote tehokas ruotsalaisessa tutkimuksessa

Lasten hinkuyskärokotukset lopetettiin Ruotsissa vuonna 1979. Sen jälkeen tautia on ollut runsaasti niin aikuisilla, lapsilla kuin imeväisilläkin. Suuri sokkoutettu ja kontrolloitu uusien hinkuyskärokotteiden tehon tutkimus aloitettiin 14 keskuksessa vuonna 1992. Tutkimuksen vetäjä, Patrick Olin, kertoi tutkimuksesta Kansanterveys-lehden numerossa 4/95. Tulokset ovat nyt valmistuneet.

Lähes 10 000 lasta jaettiin neljään ryhmään. Vertailurokotteena oli DT-rokote. Kolmen muun ryhmän lapset saivat PDT-rokotteen: yhden ryhmän hinkuyskäkomponentti sisälsi inaktivoituja hinkuyskäbakteereita, toisen kaksi puhdistettua antigeenia (pertussis toksiini ja FHA), ja kolmannen viisi puhdistettua antigeenia. Rokotteet annettiin lapsille 2, 4, ja 6 kuukauden iässä.

Lapsia seurattiin kaksivuotiaiksi. Jos vanhemmat epäilivät lapsella olevan hinkuyskää tai mikäli tällä oli pitkittynyt (yli viikko) yskä, tutkimushoitajat ottivat nieluviljelynäytteen sekä pariseerumit hinkuyskädiagnoosin selvittämiseksi.

Kun rokotteiden tehoa mitattiin hinkuyskän määritelmänä käytettiin WHO:n ehdotuksen mukaisesti 21 päivän, puuskittaisen yskän jaksoa. Etiologiseen diagnoosiin kuului lisäksi viljelyvarmistus joko potilaasta itsestään tai hänen välittömästä ympäristöstään. Tällaisia hinkuyskäepisodeja oli vertailurokoteryhmässä 371 ja parhaassa, viisikomponenttirokotteen ryhmässä 59. Rokotteiden suojatehot olivat viisikomponenttirokotteella 85 % (luottamusväli 80-89 %) ja kaksikomponenttirokotteella 58 % (luottamusväli 50-65 %). Tässä tutkimuksessa käytetyn kokosolurokotteen antama suoja oli yllättävän alhainen, vain 48 %.

Lue myös

Uusien rokotteiden haittavaikutukset olivat varsin harvinaisia. Sekä paikallisreaktiot että yleisreaktiot olivat kokosolurokoteryhmässä tavallisempia kuin uusilla rokotteilla tai vertailuryhmässä. Asellulaarisen hinkuyskäkomponentin liittäminen DT-rokotteeseen ei lisännyt haittavaikutuksia.

Ensimmäiset tieteelliset näytöt uusien asellulaaristen hinkuyskärokotteiden hyvästä tehosta on saatu vuoden sisällä. Saksalaisessa perhetutkimuksessa suojateho oli 89 ja Göteborgissa tehdyssä tutkimuksessa sekin yli 70 % (yksityiskohtia ei vielä ole julkistettu). Nyt valmistunut ruotsalainen monikeskustutkimus oli erityisen huolellisesti suunniteltu ja toteutettu. Kun vielä tämän vuoden aikana Saksassa ja Italiassa käynnissä olevien tutkimusten tulokset valmistuvat, alkavat palapelin palaset olla koossa. (Juhani Eskola, Kansanterveys-lehti 8/95)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030