Ajan­kohtai­sta

Uusi kantasoluportaali avautui

Kantasoluportaali tarjoaa luotettavaa tietoa erilaisista kantasoluista, kantasolututkimuksesta ja kantasoluhoidoista.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Kantasolututkimus on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana johtanut suuriin läpimurtoihin. Sen ansiosta tunnetaan ihmisen kehityksen alkuvaiheet. Laboratoriossa kantasoluista voidaan muokata erilaisia soluja ja minikudoksia.

Myös monen aiemmin huonosti tunnetun sairauden syyt ovat kantasolututkimuksen ansiosta paremmin selvillä. Joidenkin sairauksien kohdalla kantasolututkimuksen avulla on edetty hoitoihin asti.

Helsingin yliopiston tutkijat Suomen Akatemian kantasolumetabolian huippuyksiköstä ovat työstäneet portaalin, joka tarjoaa kansalaisille luotettavaa tietoa erilaisista kantasoluista, kantasolututkimuksesta ja kantasoluhoidoista sekä ohjaa lukijaa eteenpäin toisille tutkittuun tietoon pohjautuville sivuille.

Kantasoluportaali on suunnattu aiheesta kiinnostuneille kansalaisille, opiskelijoille, opettajien käyttöön ja toimittajille. Portaali käännetään ruotsiksi kevään 2021 aikana ja myöhemmin englanniksi.

Tutkijoille voi esittää kysymyksiä portaalin kautta

Kantasolumetabolian huippuyksikön (MetaStem) johtaja Pekka Katajisto kertoo tiedotteessa, että kantasoluista uutisoidaan paljon niiden suuren lääketieteellisen potentiaalin takia, mutta kantasoluista ja varsinkin kantasoluhoidoista esiintyy myös paljon harhaanjohtavaa uutisointia. Oikeaa tietoa kantasoluista on huonosti saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.

– Uusi portaali vastaa tähän tarpeeseen.

Lue myös

Professori Timo Otonkoski jatkaa, että lisäksi niin sanotusta kantasoluturismista on tullut ongelma. Potilailta voidaan laskuttaa suuria summia tehottomista hoidoista, jotka voivat olla vaarallisia.

– Kantasolututkimus on varsin nuori tieteenala, ja siksi siihen perustuvat toimivat hoidot ovat vasta tulossa.

Kantasoluportaali päivittyy, kun uutta tutkittua tietoa tulee lisää. Jatkossa portaalissa myös tiedotetaan uusista kantasolututkimuksen läpimurroista.

Lisäksi kuka tahansa voi esittää tutkijoille kysymyksiä kantasoluista portaalin kautta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030