1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Uusi koronavirus lisätään yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon
Ajan­kohtai­sta

Uusi koronavirus lisätään yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon

Tähän mennessä koronavirustartuntatapauksia on todettu yhteensä noin 60 300.

Uusi koronavirus lisätään yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Uuden koronavirustyypin (2019-nCoV) aiheuttama vaikea infektio kuuluu vastedes yleisvaarallisten tartuntatautien luetteloon. Tartuntataudeista annettu valtioneuvoston asetuksen muutos tulee voimaan 14. helmikuuta.

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti asiasta tänään torstaina.

Tartuntatauti on yleisvaarallinen, jos taudin tarttuvuus on suuri, tauti on vaarallinen ja taudin leviäminen voidaan estää tautiin sairastuneeseen, taudinaiheuttajalle altistuneeseen tai tällaiseksi perustellusti epäiltyyn henkilöön kohdistettavilla toimenpiteillä. Hänet voidaan esimerkiksi laittaa karanteeniin tai eristystiloihin.

Tähän asti uuden koronaviruksen aiheuttamaa infektiota on pidetty yleisvaaralliseksi perustellusti epäiltynä tartuntatautina.

Kiinassa tunnistettu uusi koronavirus voi muiden koronavirusten tapaan aiheuttaa lievän mutta myös vakavan taudin (COVID-19). Tällä hetkellä ei ole tietoa lievien tautimuotojen yleisyydestä, koska epidemian alussa on tyypillistä havaita ensin vakavimmat taudit.

Uusi virus on rakenteeltaan ja tartuntatavoiltaan samankaltainen kuin aiemmin tunnetut, vakavia sairauksia aiheuttavat SARS- ja MERS -koronavirukset, jotka ovat jo yleisvaarallisten tartuntatautien luettelossa.

Karanteeni altistuneelle, eristys sairastuneelle

Tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä oireettoman henkilön tai tavaran karanteenin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille. Karanteenin tavoitteena on estää tartuntataudin leviäminen väestöön rajoittamalla henkilön liikkumista.

Henkilö on karanteenissa yleensä kotonaan. Lääkäri voi lopettaa karanteenin, kun hän on todennut, että henkilö ei ole sairastunut tautiin. Karanteeni kestää yleensä enintään pari viikkoa.

Henkilö voidaan tartuntatautilain mukaan eristää, jos hän on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille ja hänellä on tartuntataudin oireita. Eristyksen tavoitteena on estää tartuntataudin leviäminen väestöön rajoittamalla henkilön liikkumista sekä hoitamalla tartuttava tauti mahdollisimman nopeasti. Potilas on eristyksissä sairaalassa, jossa häntä tutkitaan ja hoidetaan terveydenhuoltolain mukaisesti.

Kaikkia ei enää varmisteta laboratoriossa

Tähän mennessä koronavirustartuntatapauksia on todettu yhteensä noin 60 300.

Lue myös

Hubein maakunnassa tapausten raportoinnin kriteereitä muutettiin 13. helmikuuta. Tapausmäärien laskeminen perustuu nyt myös kliiniseen diagnoosiin, eikä kaikkia ole tapauksia ole laboratoriovarmistettu.

Kiinan ulkopuolella tapauksia on todettu noin 270, joista valtaosalla on yhteys epidemia-alueella oleskeluun. Lisäksi Japanin aluevesillä olevalla Diamond Princess risteilyaluksella on todettu 218 tapausta.

Tähän mennessä tautiin on kuollut 1 369 ihmistä, joista 96 prosenttia Hubein maakunnassa.

Hubein maakunnan tapausmääritelmän muutos voi vaikuttaa myös raportoitujen kuolemien määrään, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Kommentti
Tartuntatautilääkärin uusi arki

Vähänpä aavistin, kuinka rajusti työpäiväni muuttuvat, kirjoittaa Minna Mantila.

Ajassa
"Keuhkot eivät ole enää entisellään"

Hanna Nohynek ja hänen miehensä sairastuivat koronavirukseen maaliskuun puolivälissä.

Ajassa
Suomessa testattu lähes 35 000 koronavirusnäytettä

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut nyt Suomessa 34 ihmistä, tiedottaa THL.

Ajassa
Lääkärikansanedustaja: Suojavarusteiden toimitusketju yskii pahasti

Kokoomuksen Mia Laiho on jättänyt kirjallisen kysymyksen suojavarusteiden saatavuudesta, ohjeistuksesta ja kotimaisesta tuotannosta.

Ajassa
THL: Osa suomalaisista saa kutsun vasta-ainetutkimukseen

Koronaviruksen leviämistä väestössä tutkitaan satunnaisotannalla vasta-ainetutkimukseen.