Uusi laki suitsii kuntien sote-ulkoistuksia ja investointeja
Ministerit haluavat rajoittavan lain mahdollisimman pian.
Kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisulkoistuksia ja suuria investointeja ryhdytään rajoittamaan määräaikaisella lailla.
Näin linjasi hallituksen reformiministeriryhmä viime viikolla. Rajoitusten yksityiskohdat selviävät myöhemmin.
Moni kunta ja kuntayhtymä on sote-uudistuksen valmistelun aikana tehnyt suuria kiinteistöinvestointeja sekä kokonaisulkoistuksia, joissa palvelut ostetaan yksityiseltä toimijalta jopa yli 10 vuoden sopimuksella.
Taustalla on pyrkimys betonoida oman kunnan alueelle nykyiset sote-palvelut tai kasvattaa oman kunnan palveluihin sidottuja voimavaroja.
– Tällöin tuleva itsehallintoalue sidotaan kunnan aiemmin tekemän ulkoistussopimuksen velvoitteisiin. Se voi heikentää itsehallintoalueen mahdollisuuksia järjestää palvelut laajemmalla alueella yhdenvertaisesti ja taloudellisesti tehokkaalla tavalla. Itsehallintoalue ei välttämättä voi hyödyntää esimerkiksi yhden kunnan asukkaiden palveluihin sidottua henkilöstöä laajemmin alueellaan, sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa todetaan.
Ministeriön mukaan määräaikaisen lain tarkoituksena on turvata sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteet kustannussäästöjen saavuttamisesta sekä alueellisesti tarkoituksenmukainen palveluverkko, jossa palvelut on integroitu asiakaskeskeisesti.
STM aikoo antaa lain eduskunnalle mahdollisimman pian. Laki olisi voimassa vuoden 2018 loppuun, jolloin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä itsehallintoalueille eli maakunnille.
Agendalla myös päivystys ja Fimea
Reformiministeriryhmä linjasi myös, että kattava ympärivuorokautinen erikoisalapäivystys keskitettäisiin 12 sairaalaan. Näistä viisi on kaikkein vaativinta hoitoa tarjoavia yliopistollisia sairaaloita. Sairaaloissa olisi vähintään noin kymmenen eri erikoisalan lääkärit ja sosiaalipäivystyksen ammattilaiset.
Muut nykyiset keskussairaalat jatkaisivat ympärivuorokautista perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon sekä sosiaalihuollon yhteispäivystystä. Niissä säilyisi myös tavallisimmin tarvittavien erikoisalojen osaaminen.
STM tiedottaa lisäksi selvitysryhmän raportista, joka ehdottaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean päätoimipaikaksi Helsinkiä.
Helsinkiin sijoittuisivat pääosa toiminnoista kuten laboratorio, hallinto ja johto. Lääkehoitojen arviointiin ja lääkehuollon kehittämiseen liittyvät tehtävät sijoittuisivat Kuopioon.
Kuva: Kaisa Sirén