Uusi rintasyöpägeeni löytyi
Tutkijat selvittivät EMSY-geenin ilmentymistä yli 500 rinta- ja munasarjakasvaimesta. EMSY:n kopioiden lukumäärä oli normaalia suurempi 13 prosentissa rintasyöpä- ja 17 prosentissa munasarjasyöpäkasvaimista, mutta ei muissa kasvaintyypeissä tai terveessä kudoksessa. EMSY:n lisääntyneeseen ilmentymiseen liittyi tutkimusaineistossa huono ennuste erityisesti silloin, kun syöpä ei ollut levinnyt imusolmukkeisiin.
– Pelkästään tämän yhden tutkimuksen perusteella EMSY-geeniä ei varmaankaan ryhdytä määrittämään rinta- ja munasarjasyöpäkasvaimista kliinisessa työssä. Tutkimuksen tulokset täytyy vielä varmistaa useiden satojen syöpätapausten aineistoissa, kertoo ylilääkäri Kristiina Aittomäki Hyksin perinnöllisyyslääketieteen yksiköstä.
– Jos tulos voidaan varmentaa jatkotutkimuksissa, EMSY-positiivisuutta voidaan todennäköisesti ryhtyä käyttämään ennustetekijänä jo hyvinkin pian, sillä menetelmät geenin ilmenemisen tutkimiseksi syöpäkudoksessa ovat jo olemassa. Tieto EMSY:n lisääntyneestä ilmentymisestä saattaisi vaikuttaa esimerkiksi hoitovalintoihin, jos suhde huonoon ennusteeseen varmistuu, sanoo Kristiina Aittomäki.
– Perinnöllistä syöpäalttiutta aiheuttavilla geeneillä on usein rooli syövän synnyssä myös ei-perinnöllisen syövän kohdalla. Tällöin geenin toimintaan vaikuttavat kudostasolla henkilön elämän aikana tapahtuvat mutaatiot tai muut säätelevät tekijät, kuten tässä tapauksessa EMSY-proteiini sitoutuessaan BRCA2-geeniin. Tunnettuja esimerkkejä perinnöllisen ja ei-perinnöllisen syövän geneettisestä yhteydestä ovat esim. APC-geeni ja p53-geeni. APC-geenin perinnölliset mutaatiot aiheuttavat familiaalista adenomatoottista polypoosia ja kudostason mutaatiot ovat tärkeitä ei-periytyvän paksusuolisyövän kehittymiseessä. p53-geenin perinnölliset mutaatiot aiheuttavat nk. Li-Fraumenin oireyhtymän, mutta kudostason mutaatioita todetaan suuressa määrässä erilaisia syöpiä.
Maria Kuronen