1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Uusi ryhmä luotsaa soten vaikuttavuustietoa
Ajan­kohtai­sta

Uusi ryhmä luotsaa soten vaikuttavuustietoa

Sosiaali- ja terveysministeriöön perustettu vaikuttavuus- ja kustannustietoryhmä kehittää keväällä julkaistua sosiaali- ja terveydenhuollon mittaristoa.

Uusi ryhmä luotsaa soten vaikuttavuustietoa Kuva 1 / 1 Kuva: Fotolia

Sosiaali- ja terveysministeriössä aloitti toimintansa uusi sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuus- ja kustannustietoryhmä.

Tarkoituksena on kehittää keväällä julkaistua sosiaali- ja terveydenhuollon mittaristoa, jota koottiin hallituksen sote- ja maakuntauudistushankkeen alaisuudessa.

Mittaristoon koottiin olemassa oleva vaikuttavuus- ja kustannustieto yhteen paikkaan. Mittareita on viitisensataa. Niiden aiheita ovat esimerkiksi rintasyövän seulontaan osallistuneiden osuus, yläkoululaisten ylipaino ja skitsofreniapotilaiden ylikuolleisuus. Tietolähteitä on paljon, niiden joukossa esimerkiksi Syöpärekisteri, THL, Kela, Hätäkeskus ja OECD.

Lue myös

Sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuus- ja kustannustietoryhmän puheenjohtajan, sosiaali- ja terveysministeriössä työskentelevän johtaja Pasi Pohjolan mukaan ryhmässä on tarkoitus miettiä, miten huolehtia mittaristosta siten, että se palvelee perustarkoitustaan eli palvelujärjestelmän tilannekuvan ja ohjauksen tarpeita, että siellä on oikeat tiedot ja että jokin osa-alue ei jää katveeseen.

Nykyhallituksen sote-suunnitelmat voivat vaikuttaa siihen, miten mittaristoa kehitetään.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.