Ajan­kohtai­sta

Uusi tutkimus voi tuoda apua syöpälääkityksen valintaan

Rituksimabihoidosta hyötyvät potilaat saatetaan pian tunnistaa.

LL Antti Sommarhemin väitöstutkimus tuo uutta tietoa siitä, miksi osa imusolmukesyöpäpotilaista hyötyy täsmälääke rituksimabista ja osa ei. Tutkimus voi myös auttaa tehostamaan lääkkeen vaikutusta.

Sommarhem kehitti tutkimuksessaan uuden menetelmän rituksimabihoidosta hyötyvien potilaiden tunnistamiseen, mutta menetelmä vaatii vielä lisätutkimuksia.

– On tärkeää tunnistaa ennalta ne potilaat, jotka eivät hyödy rituksimabihoidosta, jotta heille voidaan antaa muita paremmin tehoavia hoitoja jo taudin alkuvaiheessa, Sommarhem sanoo.

Tarkempi potilasvalinta toisi myös taloudellisia säästöjä, kun kalliit vasta-ainehoidot voidaan kohdentaa niistä hyötyville potilaille.

Molekyylien toiminnan esto tehostaa hoitoa

Väitöskirjatutkimuksessa osoitettiin solulinjamallissa, että rituximabi tuhoaa syöpäsoluja elimistön luonnolliseen puolustusjärjestelmään kuuluvan, veren proteiineista koostuvan komplementin avulla. Elimistön omat solut, myös syöpäsolut, ovat suojautuneet komplementtia vastaan erityisillä suojamolekyyleillä. Sommarhemin tutkimus osoitti, että rituksimabi tuhosi syöpäsoluja huomattavasti tehokkaammin, kun komplementtisuojamolekyylien toiminta syöpäsoluissa estettiin.

Imusolmukesyövän pikainen uusiminen rituksimabi-solunsalpahoidon jälkeen oli yhteydessä komplementtisuojamolekyylien määrään potilaiden syöpäsoluissa. Lisäksi tutkimus osoitti, että elimistön puolustusjärjestelmien toimintaan liittyvän EphA1-proteiinin pieni määrä syöpäkudoksen terveissä soluissa oli yhteydessä syövän pikaiseen uusimiseen.

– Nämä tulokset osoittavat, että rituksimabin teho imusolmukesyövässä voi olla riippuvainen syöpäsolujen kyvystä puolustautua komplementtia vastaan ja EphA1-proteiinin määrästä syöpäkudoksessa. Tutkimuksen potilasaineistot ovat kuitenkin suhteellisen pieniä, joten tulokset on varmistettava isommilla potilasaineistoilla, Antti Sommarhem toteaa.

Väitöstyössä esitetty komplementtisuojamolekyylien toiminnan esto olisi uusi tapa tehostaa rituximabihoitoa ja muita vastaavanlaisia syövän täsmähoitoja.

Sommarhemin väitöskirja "Resistance Mechanisms of Non-Hodgkin Lymphomas against Rituximab Treatment" tarkastetaan Helsingin yliopistossa 2.11.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030