Ajan­kohtai­sta

Vaasa todistaa, että rajoitukset suitsivat koronaa

COVID-19-potilaiden hoito kehittyy hitaasti.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Rajoituksilla on suuri merkitys koronatartuntojen pysäyttämisessä. Koronapotilaiden hoito sen sijaan on kehittynyt vähän kevään jälkeen.

– Vaasassa on päästy parempaan suuntaan. Sen ovat taanneet kaksi viikkoa sitten kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan tekemät päätökset. Tärkein niistä oli 20 hengen kokoontumisrajoitus, jota aluehallintovirasto vielä tiukensi kymmeneen henkeen, kertoo johtava ylilääkäri ja tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukoranta.

Vaasassa kansalaiset ovat ottaneet kiitettävästi onkeensa maskisuosituksen.

Kaukoranta uskoo, että Euroopassa jo käytössä olevat tiukat rajoitukset ovat kohta todellisuutta Suomessakin. Jos tältä halutaan välttyä, on jokaisen ihmisen, yhteisön ja yrityksen noudatettava suosituksia, jotka jo nyt ovat voimassa.

– Tärkeitä keinoja ovat etätyöt, liikkumisen vähentäminen, maskien käyttö, sosiaalinen etäisyys, suurten väkijoukkojen välttäminen, sekä etäopetus toisen asteen kouluissa ja korkeakouluissa, Kaukoranta listaa.

Yökerhotoiminnan Kaukoranta ottaisi uuteen harkintaan.

Elämän on muututtava

Kevääseen on pitkä aika, ja Kaukoranta näkee koronakamppailun jatkuvan pitkän ja pimeän talven aikana.

– Rintamalinjat vaihtavat paikkaa ja tulee parempia ja huonompia hetkiä, hän sanoo.

Helpotusta tuonevat kevätaurinko sekä kehitteillä olevat rokotteet.

Paluuta entiseen ei ole, ja katse pitäisi suunnata kohti tulevaa.

– Elämän on muututtava. Entiset premissit eivät ole enää voimassa, meidän on keksittävä uutta. Sen pitää vaikuttaa paitsi lääkärin työhön, myös siihen millaisissa yhteisöissä asumme, millaisissa kouluissa lapsemme käyvät ja millaista elinkeinoelämää täällä ylläpidetään, hän sanoo.

Kaukoranta miettisi esimerkiksi sitä, miten opiskelijat saadaan kouluissa kuplautettua niin, että päästäisiin oppimistavoitteisiin ja ryhmäyttämisen tavoitteisiin ilman suuria altistumisia.

Lue myös

Ei läpimurtoa hoidossa

Helsingin yliopiston keuhkosairauksien professori Marjukka Myllärniemi muistuttaa, ettei koronapotilaiden hoidossa ole tapahtunut läpimurtoa sitten kevään. WHO:n Solidarity-lääketutkimuksen tulos remdesiviirin osalta on ollut ainakin toistaiseksi pieni pettymys. Siksi Myllärniemi seuraa huolissaan tartuntojen määrän kasvua.

– Meillä ei ole tarjota muuta kuin lisähappea ja joillekin potilaille deksametasonia. Koronapotilaiden hoito on lääkärikuntamme mukaan aika yksinkertaista: seurataan happisaturaatiota, annetaan lisähappea, ja jos tulee hengitysvajauksen merkkejä, siirretään potilas tehohoitoon, hän kertoo.

Nyt tauti leviää nuorten keskuudessa, ja vie aikansa ennen kuin se tarttuu vanhempaan väestöön ja alkaa näkyä sairaaloissa.

– Tartuntojen määrä ennakoi sairaalapotilaiden määrää 2-4 viikolla.

Viranomaistoiminnan tartuntojen suitsimisessa Myllärniemi toivoisi olevan dynaamisempaa. Myös hän miettisi yökerhojen aukipitämistä uudemman kerran.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030