1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vaihdevuodet lisäävät veren kolesterolipitoisuuksia
Ajan­kohtai­sta

Vaihdevuodet lisäävät veren kolesterolipitoisuuksia

Vaihdevuodet lisäävät selvästi veren kolesterolipitoisuuksia naisilla, todetaan tuoreessa tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan kolesterolipitoisuuksien kasvun syy ovat nimenomaan vaihdevuodet eikä naisten ikääntyminen sinänsä.

Vaihdevuodet lisäävät veren kolesterolipitoisuuksia Kuva 1 / 1

Vaihdevuodet lisäävät veren kolesterolipitoisuuksia naisilla, todetaan Journal of the American College of Cardiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan kolesterolipitoisuuksien kasvun aiheuttavat nimenomaan vaihdevuodet eikä naisten ikääntyminen sinänsä.

Psykiatrian ja epidemiologian professori Karen A. Matthews kollegoineen tutki kymmenen vuoden aikana 1 054 vaihdevuosi-ikäistä amerikkalaisnaista. Tutkijat mittasivat joka vuonna osallistujien veren kolesterolipitoisuuden, verenpaineen ja muut sydänsairauksille altistavat riskitekijät.

Kahden vuoden kuluessa viimeisistä kuukautisista naisten keskimääräinen LDL-kolesterolipitoisuus lisääntyi noin 9 % ja kokonaiskolesterolipitoisuus noin 6,5 %.

Muut sydänsairauksien riskitekijät kuten insuliinipitoisuus ja systolinen verenpaine kohosivat naisilla tutkimuksen aikana, mutta tasaisesti. Se viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että niiden kohoaminen liittyy ikääntymiseen eikä vaihdevuosiin toisin kuin kolesteroliarvojen nousu.

– Muutokset eivät näytä suurilta, mutta kun ottaa huomioon, että naiset elävät tyypillisesti useita vuosikymmeniä vaihdevuosien jälkeen, haitalliset muutokset kumuloituvat ajan myötä, professori Vera Bittner kommentoi tutkimusta CNN:lle.

Bittnerin mukaan naisten tulisi olla tietoisia vaihdevuosien aiheuttamien muutosten riskitekijöistä ja harkita lääkärin kanssa, olisiko kolesteroliarvoja aihetta mitata aiempaa useammin.

Sirpa Kulonen
Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomi tupakkapolitiikan toimenpiteissä sijalla 6

Suomen sijoitus arviointiraportoinnissa nousee, kun STM:n tupakkapoliittisen työryhmän esitykset toteutuvat, uskoo Pekka Puska.

Liitossa
Vain puolet nuorista lääkäreistä työttömyysturvan piirissä

Vuoden 1997 jälkeen opintonsa aloittaneista lääkäreistä vain noin puolet on liittynyt Lääkäreiden työttömyyskassaan.

Liitossa
Pelastetaan, mutta mikä?

Lääkäreitä ja potilaita ei kannata uuvuttaa päivystyksessä, jos asiat hoidetaan paremmin päiväsaikaan, kirjoittaa Kristiina Aalto.

Tieteessä
Sappi- ja haimasairauksissa endoskopiat ovat laajassa käytössä

Tähystystoimenpiteistä niitä pidetään vaativimpina.

Blogi
Yksilön vapaus valita

Vapaus tarkoittaa tässä varsin kahtia jakautuneessa maassa eri ihmisille erilaisia asioita, kirjoittavat Laura ja Toni Seppälä USA:sta.

Liitossa
Lääkäriliitto: Päivystys on turvattava myös harvaan asutuilla alueilla

Liiton mukaan maamme eri puolilla pitää pystyä turvaamaan laadukas ja potilasturvallinen ympärivuorokautinen päivystys.