1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vaihdevuodet lisäävät veren kolesterolipitoisuuksia
Ajan­kohtai­sta

Vaihdevuodet lisäävät veren kolesterolipitoisuuksia

Vaihdevuodet lisäävät selvästi veren kolesterolipitoisuuksia naisilla, todetaan tuoreessa tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan kolesterolipitoisuuksien kasvun syy ovat nimenomaan vaihdevuodet eikä naisten ikääntyminen sinänsä.

Vaihdevuodet lisäävät veren kolesterolipitoisuuksia Kuva 1 / 1

Vaihdevuodet lisäävät veren kolesterolipitoisuuksia naisilla, todetaan Journal of the American College of Cardiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan kolesterolipitoisuuksien kasvun aiheuttavat nimenomaan vaihdevuodet eikä naisten ikääntyminen sinänsä.

Psykiatrian ja epidemiologian professori Karen A. Matthews kollegoineen tutki kymmenen vuoden aikana 1 054 vaihdevuosi-ikäistä amerikkalaisnaista. Tutkijat mittasivat joka vuonna osallistujien veren kolesterolipitoisuuden, verenpaineen ja muut sydänsairauksille altistavat riskitekijät.

Kahden vuoden kuluessa viimeisistä kuukautisista naisten keskimääräinen LDL-kolesterolipitoisuus lisääntyi noin 9 % ja kokonaiskolesterolipitoisuus noin 6,5 %.

Muut sydänsairauksien riskitekijät kuten insuliinipitoisuus ja systolinen verenpaine kohosivat naisilla tutkimuksen aikana, mutta tasaisesti. Se viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että niiden kohoaminen liittyy ikääntymiseen eikä vaihdevuosiin toisin kuin kolesteroliarvojen nousu.

– Muutokset eivät näytä suurilta, mutta kun ottaa huomioon, että naiset elävät tyypillisesti useita vuosikymmeniä vaihdevuosien jälkeen, haitalliset muutokset kumuloituvat ajan myötä, professori Vera Bittner kommentoi tutkimusta CNN:lle.

Bittnerin mukaan naisten tulisi olla tietoisia vaihdevuosien aiheuttamien muutosten riskitekijöistä ja harkita lääkärin kanssa, olisiko kolesteroliarvoja aihetta mitata aiempaa useammin.

Sirpa Kulonen
Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Työnjako uusiksi

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen haluaisi terveydenhuoltoon lisää moniammatillisuutta.

Kolumni
Mikä on minun vastuullani?

Kun on tekojen aika ja kerjäläinen ojentaa kätensä kadulla, kaikki muuttuu toiseksi, itsevarmuus hämmennykseksi, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Kahdeksan hakee Valviran ylijohtajaksi

Virka täytetään ensi vuoden alusta viiden vuoden määräajaksi.

Tieteessä
Kliinisen työn ja tutkimuksen yhdistämistä pitäisi helpottaa

Turun yliopistossa väittelevä Minna Tervahartiala kokee, että tutkimustyö antoi syvempää ymmärrystä lääketieteestä ja sen kehityksestä.

Ajassa
Lastenortopedi epäilee MOT:n väitteitä

– Lapsia sidotaan vain lääketieteellisin perustein, HUS:n Uuden lastensairaalan kirurgian ylilääkäri sanoo.

Maailmassa
Kolmen instrumentin taitaja

Lauri Ahokkaan sormet käsittelevät yhtä tottuneesti tahtipuikkoa, konserttiflyygelin koskettimia ja silmämikroskooppia.