Vaihdevuodet lisäävät veren kolesterolipitoisuuksia

Vaihdevuodet lisäävät selvästi veren kolesterolipitoisuuksia naisilla, todetaan tuoreessa tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan kolesterolipitoisuuksien kasvun syy ovat nimenomaan vaihdevuodet eikä naisten ikääntyminen sinänsä.

Vaihdevuodet lisäävät veren kolesterolipitoisuuksia Kuva 1 / 1

Vaihdevuodet lisäävät veren kolesterolipitoisuuksia naisilla, todetaan Journal of the American College of Cardiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan kolesterolipitoisuuksien kasvun aiheuttavat nimenomaan vaihdevuodet eikä naisten ikääntyminen sinänsä.

Psykiatrian ja epidemiologian professori Karen A. Matthews kollegoineen tutki kymmenen vuoden aikana 1 054 vaihdevuosi-ikäistä amerikkalaisnaista. Tutkijat mittasivat joka vuonna osallistujien veren kolesterolipitoisuuden, verenpaineen ja muut sydänsairauksille altistavat riskitekijät.

Kahden vuoden kuluessa viimeisistä kuukautisista naisten keskimääräinen LDL-kolesterolipitoisuus lisääntyi noin 9 % ja kokonaiskolesterolipitoisuus noin 6,5 %.

Muut sydänsairauksien riskitekijät kuten insuliinipitoisuus ja systolinen verenpaine kohosivat naisilla tutkimuksen aikana, mutta tasaisesti. Se viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että niiden kohoaminen liittyy ikääntymiseen eikä vaihdevuosiin toisin kuin kolesteroliarvojen nousu.

– Muutokset eivät näytä suurilta, mutta kun ottaa huomioon, että naiset elävät tyypillisesti useita vuosikymmeniä vaihdevuosien jälkeen, haitalliset muutokset kumuloituvat ajan myötä, professori Vera Bittner kommentoi tutkimusta CNN:lle.

Bittnerin mukaan naisten tulisi olla tietoisia vaihdevuosien aiheuttamien muutosten riskitekijöistä ja harkita lääkärin kanssa, olisiko kolesteroliarvoja aihetta mitata aiempaa useammin.

Sirpa Kulonen
Kuva: Pixmac

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Ensimmäiset matkalääkärin erityispätevyydet myönnetty

Vuoteen 2020 asti pätevyyden voi saada työkokemuksen perusteella.

Kommentti
Riskitietojen pitää näkyä

– Riskitietojen välittämiseen tarkoitettuja huomiolomakkeita alikäytetään, ja joskus käyttöä jopa rajoitetaan, kirjoittaa Heikki Laine.

Ajassa
Ensimmäiset matkalääkärin erityispätevyydet myönnetty

Vuoteen 2020 asti pätevyyden voi saada työkokemuksen perusteella.

Ajassa
Euroopan lääkeviraston muutto hidastaa toimintaa alkuvuonna

Brexitin vuoksi on huolta 31 lääkkeen saatavuudesta.

Ajassa
Uusi mallintamisteknologia luunmurtumien tarkempaan ja nopeampaan diagnostiikkaan

Disiorin mallintamisteknologialla saadaan hyödynnettyä 3D-kuvien koko tietomäärä suoraan lääkärin käyttöön.

Tieteessä
Motorisesti taitavat pojat osaavat myös ongelmanratkaisun

Motorisesti taitavilla pojilla on paremmat ongelmanratkaisutaidot kuin niillä pojilla, joiden motoriset taidot ovat heikommat.

Liitossa
Samuli Saarnista uusi puheenjohtaja

Lääkäriliiton hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Samuli Saarni. Hän voitti Tuula Rajaniemen äänin 35–24.

Ajassa
Lääkäriliiton jäsenmaksu säilyy ennallaan

Perusmaksu 512 euroa vuodessa. Apurahatutkijoille uusi alennusperuste.