Ajan­kohtai­sta

Vaihtoehtojen vaarallinen lumo

Virallisen lääketieteen ja esimerkiksi rokotteiden vastustamisesta näyttää olevan kehittymässä jo jonkinlainen kansanliike. ­Mitä on ilmiön taustalla, ja mikä sitä ruokkii?

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/ErkkiKarvonen4.jpg

– Ilmiö on ominainen postmodernissa kulttuurissamme, jossa minkä ­tahansa voi väittää olevan ”vain” uskontoa tai kirjallisuutta. Kun tiede on yhtä kuin kirjallisuutta, sen uskottavuus ei ole sen kummempi kuin muunkaan kirjallisuuden, sanoo informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Erkki Karvonen Oulun yliopistosta.

– Suuria kulttuurisia virtauksia ajatellen nyt on ehkä käynnissä rationaalisuuden vastainen uusromantiikan aalto. Kun systeemi tuntuu olevan ­läpeensä kuivan rationaalisesti suuntautunut, vaihtoehdoissa on oma hohtonsa ja hehkunsa. Vaihtoehtolääketiede vetoaa ainakin joihinkin ihmisiin lupaamalla alkuperäisiä, kauan salattuja lääkemuotoja, jotka lääkärit salaavat ikään kuin kyseessä olisi salaliitto, Karvonen toteaa.

– Postmodernismissa on omat vaaralliset juonteensa, kuten relativismi, jossa ei ole mitään perustetta väittää yhtä asiaa toista paremmaksi. Kaikkea suvaitaan, ja jos joku haluaa uskoa ­johonkin, niin uskokoon.

Vastarintaa ei pidä aliarvioida

Taustalla vaikuttaa myös voimia, jotka pyrkivät tarkoituksellisesti ohjailemaan mielipiteitä.

– Ainakin Yhdysvalloissa on paljon lahjoituksia saavia säätiöitä ja ajatushautomoita, joiden tehtävä on murentaa luottamusta esimerkiksi evoluu­tioon ja tuottaa yhtä vakuuttavan ­näköisiä kirjoituksia kuin biologien tekemät. Ne ovat ehkä retoriikaltaan vielä parempia kuin aidosti tieteelliset julkaisut, koska ne osaavat vedota paremmin ihmisluontoon ja salaliittoteorioihin.

Myös lääketieteellistä valtaa vastustetaan vaihtoehdoilla, vaikka ihminen niitä noudattamalla vahingoittaisi ­itseään.

– Mitä järjettöminkin asia saattaa tietyissä yhteisöissä näyttää oikealta ja todelta vain sillä perusteella, että se on vallitsevan dogmin vastaista.

Esimerkiksi vaihtoehtodieettien markkinoijat osaavat esiintyä matti meikäläisinä, kertoa yleisen ongelman tunteisiin vetoavasti ja vakuuttaa viimein löytäneensä viisasten kiven. ­Valistuksen tullessa ylhäältä päin monissa ihmisissä taas herää vastarinta.

– Jos herra kehottaa duunaria syömään rehuja, duunari syö uhalla rasvaista makkaraa, ja paljon syökin. Ihminen voi toimia näin vain saadakseen vastustettua alistavaksi kokemaansa valtaa.

– Siksi olisikin tärkeää välttää terveysviestinnässä valtahierarkian syntymistä. ”Yksi meistä” voisi olla paras puhemies.

Uskomuksien oikojille on tarvetta

Karvonen korostaa, että tieto ja ­uutuusarvo eivät ole sama asia.

– Se, mikä on vastoin aiempia oletuksia, on sokeeraavampaa ja myyvempää. Vastaväittämät, salaliittoteoriat ja vaihtoehtolääketiede tarjoavat kaikki yllättävämpää tietoa, josta esimerkiksi iltapäivälehtien sopii revitellä. Tavallisilta kansalaisilta vaaditaan kriittisyyttä ja lukutaitoa sen ymmärtämiseen, että kaikki vaihtoehtoinen tietokaan ei ole totta ja hyvää vain sillä perusteella, että se on vastakkaista ja vaihtoehtoista.

Karvosen mielestä virallisen lääketieteen edustajien pitäisi jaksaa murtaa vääriä uskomuksia ja myyttejä perustelemalla tieteellinen tieto suurelle yleisölle yhä uudestaan, vaikka se tuntuisikin itsestäänselvyyksien toistamiselta.

– Väärät uskomukset saa oikaistuiksi ainoastaan esittämällä todisteet.

Sirpa Kulonen
Kuva: Riikka Harjula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030