Vaikea lapsuus lisää työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen riskiä
Tutkimuksen mukaan yli 40-vuotiaiden varhaiseläkeaikomukset ovat yleisiä.
Alentunut psyykkinen terveys ja etenkin vaikeudet sovittaa yhteen työtä ja perhe-elämää lisäävät aikomuksia siirtyä varhaiseläkkeelle. Samoin vaikuttavat myös alentunut fyysinen terveys, pitkäaikaissairaudet sekä lapsuudenkodin emotionaaliset ja taloudelliset vaikeudet.
Tämä käy ilmi VTM Karoliina Harkonmäen väitöstutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan vahvat varhaiseläkeaikomukset olivat yleisiä yli 40-vuotiailla työntekijöillä.
Mitä enemmän vaikeuksia lapsuuteen oli kasautunut, sitä suurempi oli riski siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Tämä piti paikkansa, vaikka aikuisiän somaattinen sairastavuus, masennus, alhainen koulutus ja terveyteen liittyvä riskikäyttäytyminen, kuten liiallinen alkoholinkäyttö ja ylipaino, otettiin huomioon.
Masennus, somaattiset sairaudet, terveyteen liittyvä riskikäyttäytyminen ja alhainen sosioekonominen asema lisäsivät myös riskiä siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Myös tyytymättömyys elämän eri osa-alueisiin oli yhteydessä kohonneeseen riskiin.
Aikainen puuttuminen voisi ehkäistä eläköitymistä
Sairauden ja työkyvyn alenemisen ensioireista työkyvyttömyyseläkkeelle hakeutumiseen saattaa kulua useitakin vuosia.
– Yksilölliset tekijät, elämänkaaren eri vaiheet huomioiva ja aikainen puuttuminen työkyvyttömyyseläkkeen riskitekijöihin on olennaista sekä työntekijöiden hyvinvoinnin että työurien pidentämistavoitteiden toteutumisen kannalta, väittelijä toteaa.
Väitöstyön tutkimusaineistoina käytettiin sekä Helsinki Health Studyn ja Health and Social Support Studyn aineistoja. Tutkimus tehtiin Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitoksella ja Kuntien eläkevakuutuksessa.
Väitöskirja "Predictors of disability retirement: From early intentions to retirement" tarkastetaan perjantaina 16.11. Helsingin yliopistossa.
Miia Soininen