Ajan­kohtai­sta

Vain harva pääsi sisään suoraan koulunpenkiltä

Kun lääketieteelliseen tiedekuntaan valittujen keski-ikä on noussut, myös heidän koulutustaustansa on muuttunut. Monella on yliopisto-opintoja jo takanaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/joukko_pixmac.jpg

Lääketieteellisten tiedekuntien uusista opiskelijoista vain noin joka viides on tämän kevään ylioppilas. Parhaiten tuoreet ylioppilaat pärjäsivät Tampereen yliopiston pääsykokeessa. Valituista noin joka neljäs oli kirjoittanut ylioppilaaksi tänä keväänä.

Uusien ylioppilaiden osuudet valituista ovat pudonneet monissa tiedekunnissa vuoden 2007 jälkeen, jolloin lisäpisteiden antaminen heille kiellettiin apulaisoikeusmiehen antaman suosimista estävän päätöksen vuoksi.

Valittujen keski-iän noustessa myös heidän koulutustaustansa on muuttunut. Monella on yliopisto-opintoja jo takanaan. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston lääkikseen valituista useampi kuin joka viides tulee yliopiston muista koulutusohjelmista, pääosin luonnontieteistä ja farmasiasta.

Tämä heijastuu myös uusien lääketieteen opiskelijoiden kotipaikkatietoihin. Moni on jo muuttanut opiskelukaupunkiin. Pääsääntöisesti näyttää siltä, että yliopistot vetävät opiskelijoita omalta vaikutusalueeltaan. Esimerkiksi Turun yliopiston uusista lääketieteen opiskelijoista yli puolet tulee Turusta tai aivan sen lähikunnista. Helsingin yliopiston tiedekunta on selkeästi uusmaalaisten opiskelijoiden opinahjo, ja Oulun yliopisto vetää opiskelijoita lähimaakunnista. Kuopion lääketieteen opiskelijoista eteläsuomalaisia löytää eniten, siellä noin 30 % on etelästä tulleita.

Naisten ja miesten osuus uusista opiskelijoista vaihtelee vuosittain, mutta takavuosien mieskato on selkeästi taittunut. Miesten osuus uusista opiskelijoista on reilut 40 %.

Ulla Järvi
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030