Ajan­kohtai­sta

Vain oikea punaviini suojaa sydäntä

Alkoholiton viini ei vaikuta suotuisasti sepelvaltimoiden toimintaan.

Kohtuullinen punaviiniannos parantaa sepelvaltimoiden toimintaa, kertoo tuore tutkimus. Sen mukaan alkoholittomalla punaviinillä ja konjakilla ei ole vastaavaa vaikutusta.

Punaviinin nauttiminen on aiempien tutkimusten mukaan yhteydessä alentuneeseen sydän- ja verisuonitautien kuolleisuuteen. Ei kuitenkaan ole tiedetty, onko punaviinillä ja alkoholittomalla punaviinillä eroa sepelvaltimoiden toimintaan elimistössä välittömästi nauttimisen jälkeen, tai onko nautitun punaviiniannoksen suuruudella merkitystä.

LL Tuomas Kiviniemen väitöstutkimus esittää, että sepelvaltimoiden toiminnan paraneminen on yhteydessä suurenevaan veren antioksidanttitasoon, ja paraneminen näytti välittyvän sekä punaviinin sisältämien polyfenoleiden että alkoholin kautta.

Tutkimuksen tulosta ei voi sellaisenaan käyttää punaviinin käyttöä puoltavan suosituksen pohjana, vaan se kartoittaa juoman vaikutusta välittäviä mekanismeja.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että jo normaalipainoisilla miehillä suureneva vyötärö-lantiosuhde ja heikkenevä fyysinen suorituskyky ovat yhteydessä alentuneeseen sepelvaltimoiden toimintaan.

Kiviniemen tutkimuksessa sepelvaltimon toimintaa mitattiin ultraäänellä. Tutkimuksessa kehitettiin uusi menetelmä, jolla voidaan mitata luotettavasti veren virtausnopeutta ja suonen läpimitan muutosta sepelvaltimoissa. Menetelmä soveltuu hyvin erilaisten interventioiden vaikutusten tutkimiseen, ja sitä sovelletaan jo lääketutkimuksessa.

Väitöstutkimus tarkastetaan 15.12. Turun yliopistossa.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030