Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/2005 vsk 60 s. 3230

Väitös: Imetysajan C-vitamiini ehkäisee lapsen allergiaa

Ulla Järvi

Äidin imetysajan ruokavalio vaikuttaa rintamaidon koostumukseen ja allergisten sairauksien kehittymiseen lapsella.

Elintarviketieteiden maisteri Ulla Hopun tekemän väitöstutkimuksen mukaan imettävän äidin kannattaa turvata erityisesti C-vitamiinin saantinsa ja välttää tyydyttyneitä rasvoja.

Hopun tutkimuksessa oli mukana allergiaperheiden imettäviä äitejä, joilta kerättiin tietoja ruokavaliosta sekä rintamaitonäytteet. Heidän lapsiaan seurattiin ensimmäisen ikävuoden ajan, ja lapsiryhmästä tutkittiin ihopistokokein, kuinka monella esiintyi atooppista ihottumaa sekä herkistymistä yleisille ruoka- ja hengitystieallergeeneille. Tutkimus toteutettiin professori Erika Isolaurin johtamassa tutkimusryhmässä Turun yliopistossa.

Lue myös

Tutkimukssa havaittiin, että allergiaperheiden äitien ruokavaliossa rasvan ja etenkin tyydyttyneen rasvan osuus oli suuri ravitsemussuosituksiin verrattuna. Runsas tyydyttyneen rasvan määrä äidin ruokavaliossa liittyi lapsen allergiseen herkistymiseen. Lisäksi rintamaidon suuri tyydyttyneiden ja monityydyttämättömien rasvahappojen suhde sekä matala n-3-rasvahappojen osuus olivat yhteydessä lapsen atooppisen ihottuman kehittymiseen.

Monet imettävät äidit välttivät omien oireidensa takia hedelmiä ja kasviksia, joten rintamaidonkin C-vitamiinipitoisuus oli alhainen. Hoppu havaitsi, että rintamaidon suurempi C-vitamiinipitoisuus oli yhteydessä lapsen alhaisempaan atooppisen ihottuman ja herkistymisen riskiin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030