Ajan­kohtai­sta

Vakaumustieto voidaan kirjata Kainuussa

Vakaumustieto voidaan merkitä, jos potilas itse sitä pyytää.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tietokone_pixmac.jpg
Potilasasiakirjoihin voidaan Kainuussa jatkossa kirjata potilaan uskonnollinen vakaumus. Samalla kun siirrytään uuteen potilastietojärjestelmään, joka on sama koko Kainuun maakunta -kuntayhtymän alueella, siirrytään myös aikaan, jossa potilas voi ­halutessaan pyytää tietoihin merkintää omasta vakaumuksestaan.

Maakunnan sosiaali- ja terveys­lautakunta on päättänyt, että ­vakaumustieto voidaan merkitä, jos potilas itse sitä pyytää. Henkilötietolain ja uuden potilasasiakirja-asetuksen perusteella tämä käy päinsä. Potilaille tiedotetaan mahdollisuudesta sairaalaan tullessa tai kutsukirjeen yhteydessä.

Sairaalapastori Aila Kemppainen pitää vakaumustietoa käytännön työtä helpottavana asiana. Sairaalaan joutuessa ihmisen vakaumus usein korostuu, oli se sitten uskonnollinen tai ei-uskonnollinen.

Moni hankala tilanne on vältettävissä, jos potilastiedoissa on merkintä vakaumuksesta. Uskonnollinen vakaumus voi vaikuttaa esimerkiksi hoitotoimenpiteisiin, ruokailuun, vainajan käsittelyyn ja obduktioon.

Sellaistakin on sattunut, että pappi kutsutaan antamaan potilaalle ­ehtoollista, mutta vuoteen äärellä ilmenee, että potilas kuuluu toiseen uskonyhteisöön, eikä hänelle voida jakaa ehtoollista.

Henkilökunnan vaihtuvuus ja sijaisten käyttö lisäävät kirjatun tiedon tarvetta tässäkin asiassa.

– Vakaumustiedon tarve kasvaa monikulttuurisuuden lisääntyessä, uskoo Kemppainen.

Anne Seppänen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030