Ajan­kohtai­sta

"Vakuutuslääkärien työmahdollisuuksia ei saa heikentää"

Pahimmillaan vakuutuslääkärien nimien julkistaminen voisi johtaa syrjintään, Vakuutuslääkärien yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Kettunen arvioi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_3643603_leima.jpg

Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen mukaan vakuutusyhtiöissä työskentelevien vakuutuslääkäreiden nimet ovat julkista tietoa. Asian oikeuteen vienyt Vakuutusongelmaisten liitto ry. katsoo, että potilaan kuuluu saada tietää, ketkä hoitavista lääkäreistä toimivat myös vakuutusyhtiöissä. Asiasta kertoi tänään Helsingin Sanomat.

Vakuutuslääkärien yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Kettunen arvioi, että pahimmillaan nimien julkistaminen voisi johtaa syrjintään.

– Yksittäisellä lääkärillä tulee olla mahdollisuus harjoittaa ammattiaan ja tehdä kliinistä työtä. Se on myös potilaan etu, että vakuutuslääkärillä on tiedossaan tuoreimmat lääketieteelliset käytännöt ja tuntuma kliiniseen työhön, Kettunen muistuttaa.

Hänen mukaansa vakuutusyhtiöissä tarvitaan hyviä lääkäreitä päättämään lääketieteellisten faktojen pohjalta potilaan oikeudesta esimerkiksi tapaturmakorvaukseen tai eläkkeeseen – samojen lääketieteellisten faktojen pohjalta, joilla myös hoitopäätökset tehdään.

– Kun sairaanhoidon kulut voi vakuuttaa, niin lääketiede toimii korvaamisen mittatikkuna.

Vakuutusongelmaisten liiton mukaan potilas ei pysty tekemään valintaa siitä, haluaako lääkärin toimivan hoitoketjussaan, ellei hän tiedä etukäteen, toimiiko hoitava lääkäri myös vakuutuslääkärinä. Kettusta ajatus oudoksuttaa.

– Mihin tällaista tietoa tarvitaan?

Kettusen mukaan on hyvä, jos nimien julkisuusasia viedään korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Vielä ei tiedetä, aikovatko asiasta käräjöineet vakuutusyhtiöt niin tehdä.

Sosiaali- ja terveysministeriö aloitti syksyllä toimenpideohjelman vakuutuslääkärijärjestelmän läpinäkyvyyden lisäämiseksi. Ohjausryhmään kuuluva Kettunen pitää suunniteltuja toimenpiteitä hyvinä. Hän pitää tärkeänä esimerkiksi palautekeskustelua potilaan ja hoitavan lääkärin välillä potilaan saatua hylkäävän vakuutuspäätöksen.

– Usein lääketieteelliset perustelut tulevat tiedoksi vain potilaille, jotka eivät juurikaan tuo hylkäyspäätöksiä hoitavan lääkärin nähtäville. Palautekeskustelussa perustelut voidaan kunnolla avata ja tehdä potilaalle ymmärrettävämmiksi.

Jaana Ahlblad
Kuva: Panthermedia

LISÄYS 12.12.2012 klo 9.52

Vakuutusyhtiöt ovat valittaneet päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030