Ajan­kohtai­sta

Valelääkärin tuomio muutti median nimikäytäntöä

Lääkärinä esiintyneen miehen nimi on vedetty mediassa piiloon keskiviikkoisen käräjäoikeuden tuomion jälkeen.

Lääkärinä esiintyneen miehen nimi on vedetty useimmissa tiedotusvälineissä piiloon käräjäoikeuden keskiviikkoisen tuomion jälkeen.

Ratkaisu perustuu journalistien aiempaa tiukempaan nimisuojakäytäntöön, jonka mukaan tuomitun nimen julkistaminen edellyttää vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeustuomiota.

Ilman koulutusta lääkärinä työskennellyt mies tuomittiin keskiviikkona puolentoista vuoden ehdottomaan vankeuteen. Mies työskenteli terveyskeskuksissa Karkkilassa ja Karjaalla vuosina 2008-09.

Tiedotusvälineiden käytännöt kuitenkin vaihtelevat. Esimerkiksi Helsingin Sanomat jätti nimen julkaisematta, mutta Suomen Tietotoimisto jatkoi nimen käyttämistä, koska oli käyttänyt nimeä aiemmissakin tapausta käsittelevissä jutuissaan.

- Tekopyhää! kommentoi Nelosen uutisten rikos- ja oikeustoimittaja Susanna Reinboth torstaina Helsingin yliopiston järjestämässä journalismiseminaarissa viestimien muuttuneita nimikäytäntöjä.

Reinbothin mielestä valelääkärin tapaus oli yhteiskunnallisesti niin merkittävä asia, että kansalaisilla on täysi syy saada tietää ihmisten terveyttä uhanneen miehen nimi. Susanna Reinboth on journalistin eettisiä ohjeita valvovan Julkisen sanan neuvoston toinen varapuheenjohtaja.

Valelääkäri-tapauksen paljastuminen on herättänyt työnantajat hoitamaan valvontatehtäväänsä ja tarkistamaan työntekijöiden pätevyyksiä aiempaa tarkemmin. Tänä vuonna terveydenhuollon ammattilaisten taustoja on tarkistettu jo 70 000 kertaa, kun aiempina vuosina kyselyjä oli muutama tuhat.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030