Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2013 vsk 68 s. 3052 - 3054

Valmiina päivystykseen

Yksi päivystää suklaan voimalla, toinen torkkuu tilaisuuden tullen. Yövuoroon kannattaa valmistautua jo edellisenä päivänä.

Miia Soininen

Akuuttilääketieteeseen erikoistuva Zdenka Chromcova pitää suklaasta. Sitä löytyy aina hänen laatikostaan Jorvin sairaalan päivystyksessä.

- Jokaisella on oma laatikko, jossa on karkkia. Se on tärkeää. Kollegalla on yleensä parempaa, Chromcova nauraa.

Lääkärit löytävät omat konstinsa, jotka auttavat yötyössä ja siitä palautumisessa. Chromcova ei nuku päiväunia ennen päivystystä, vaan rentoutuu esimerkiksi ulkoilemalla koiran kanssa tai touhuamalla puutarhassa. Päivystyksen aikanakaan hän ei ota nokosia.

Kun yöllä on hiljaisempaa, hän saattaa jutella työkavereiden kanssa tarkkailuhuoneessa, nostaa jalat ja laittaa silmät hetkeksi kiinni. Kahvin sijaan hän kuluttaa teetä.

- Viideltä alkaa kriisi. Jos ei ole kiirettä, väsymys iskee. Silloin otan suklaata ja jaksan taas.

Päivystykset työpäivän mittaisiksi

Jorvin päivystys on maaliskuusta lähtien pyörinyt akuuttilääkärimallilla, jossa lääkärien päivystysvuorot ovat lyhyitä.

Iltavuoro kestää kuudesta kolmeen, ja sitä tekee useampi lääkäri yhtäaikaa. Yksi yölääkäri työskentelee kymmenestä aamukahdeksaan. Perusidea on, että töissä ei joudu olemaan väsyneenä.

- Emme voi ajatella, että akuuttilääkärit polttavat itsensä loppuun. Päivystyksessä ei pitäisi olla pidempiä vuoroja kuin normaalissa työpäivässä, HYKS:n päivystyksen ja valvonnan klinikkaryhmän johtajan Veli-Pekka Harjola kertoo.

Uusi, vuonna 2015 voimaan tuleva Lääkärisopimus ottaa päivystysten pituuden huomioon. Järjestelmää on muokattu siihen suuntaan, että korvaukset eivät suosi ylipitkiä päivystysjaksoja.

Pekka Harjola katsoo, että kaikkien lääkärien olisi hyvä saada systemaattisesti ohjeita yöllä työskentelystä vaikkapa työterveyshuollon kautta. Moni esimerkiksi laiminlyö lepäämisen ennen päivystystä, vaikka se olisi hyödyllistä.

Toipuminen kestää

KYS:n anestesian ja tehohoidon erikoislääkäri Timo Asikainen pitää Jorvin vuoromallia hyvänä.

- Vuorokauden mittaiset päivystysvuorot alkavat onneksi hiljalleen olla historiaa, hän toteaa.

Asikainen tutkii väitöskirjassaan päivystyksen psykofysiologisia vaikutuksia ja vertaa pitkän ja lyhyen päivystysvuoron jälkeistä suorituskykyä anestesiologeilla. Tutkimusta tehtiin muutama vuosi sitten OYS:ssa, kun päivystysvuoroja organisoitiin uudelleen.

Tulosten analysointi on vielä kesken, mutta Asikainen puhuu vakaasti lyhyiden päivystysten puolesta. Yötyön aiheuttamat oireet ovat yksilöllisiä, mutta tuppaavat pahenemaan iän myötä. Asikaisellekin ne ovat tuttuja.

- Joskus kun on ollut kiireistä aamuun asti, niin tulee sellainen olo kuin olisi krapulassa. Tulee esimerkiksi päänsärkyä.

Päivystäessään Asikainen saattaa välillä torkkua, mutta uni on lähinnä koiranunta. Koko ajan odottaa, milloin puhelin soi.

Päivystyksen jälkeen hän ei koskaan nuku koko päivää. Hän viettää rauhallista aikaa lasten kanssa ja menee aikaisin nukkumaan. Pitkästä valvomisesta toipuminen kestää parikin päivää.

Onnistuminen on parasta

Zdenka Chromcova nukkuu päivystyksen jälkeen muutaman tunnin. Hän muistuttaa, että kehoa on kuunneltava. Jos väsyttää, niin pitää nukkua.

Chromcovan mielestä parasta päivystämisessä on se tunne, mikä tulee kun potilas paranee. Että homma toimii. Yötyöt ja kiire ovat ok.

Akuuttilääkäri on selvästi löytänyt oman alansa.

- Se on niin kiinnostavaa. Koskaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Seuraavana päivänä

➤ Harkitse, kannattaako ajaa autolla pitkää matkaa. Väsymys on riski liikenteessä.

➤ Vältä kirkasta valoa, syö ja mene heti nukkumaan. Älä ryhdy touhuamaan muuta. Kymmeneltä nukkumaan menevät nukkuvat yleensä vähintään neljä tuntia, puolilta päivin nukahtavien uni kestää tunnin vähemmän.

➤ Jos heräät aiemmin kuin ajattelit, koeta jatkaa unta. Tärkeintä on pitää univelka mahdollisimman pienenä.

➤ Mene illalla aikaisin nukkumaan. Nuku pitkään jos voit ja jatka normaalissa rytmissäsi mahdollisimman pian.

Lähteet: Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä, Veli-Pekka Harjola, Timo Asikainen, Royal College of Physicians

Lue myös

Ennen päivystysvuoroa

➤ Nuku mahdollisimman pitkään edellisenä yönä. Älä mieti tulevaa tai edellistä päivystystä.

➤ Jos voit levätä kotona iltapäivällä, nuku pari tuntia. Vähennä valoa pimennysverholla. Nuku niin lähellä päivystyksen alkamista kuin voit, 15-20 minuuttiakin auttaa. Jos et voi nukkua, pyri rentoutumaan muuten.

➤ Jos olet töissä, pidä taukoja kohtuullisin välein.

➤ Syö säännöllisesti. Älä juo kahvia alkuillan jälkeen.

Yöllä

➤ Muista pitää taukoja, vaikka kiire, vaihtelu ja vastuu pitävätkin virkeänä.

➤ Pyri nukkumaan 20-45 minuutin nokoset. Pidempään ei kannata nukkua, koska vaivut syvään uneen ja siitä on vaikeampi herätä. Lyhyetkin unet parantavat palautumista seuraavana päivänä.

➤ Nukahtamisessa auttaa perinteinen unihygienia, kuten miellyttävä ympäristö, sopiva lämpötila ja hiljaisuus. Lukeminen rentouttaa ja vie ajatukset irti työstä paremmin kuin tv:n katselu.

➤ Jos mahdollista, käytä hetki heräämiseen nokosten jälkeen. Liikkuminen ja kylmä vesi kasvoille herättävät tehokkaimmin.

➤ Syö kevyesti ja terveellisesti suunnilleen samassa rytmissä kuin päivälläkin. Pienet välipalat ovat hyviä. Raskas ruoka väsyttää ja voi aiheuttaa vatsaoireita. Jos haluat kahvia, muista kohtuus. Älä juo sitä ainakaan neljään tuntiin ennen vuoron loppumista, että voit nukkua aamulla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030