Valmistaudu tyypillisiin hätätilanteisiin lentokoneessa Kun lääkäriä kuulutetaan
Jos lennolla kuulutetaan lääkäriä, ensimmäinen sääntö on yksinkertainen. Mene katsomaan, älä pohdi vastuutasi.
Lääkäri voi matkustaa lentokoneessa melko rauhassa. Asiantuntijan arvion mukaan noin yhdellä lennolla neljästä tuhannesta sattuu sairaustapaus, johon pyydetään lääkärin apua.
Joskus kuulutus voi kuitenkin osua omalle kohdalle. Mitä jos ensiaputaidot on hankittu Koiviston aikaan tai aterian kanssa maistui pari lasillista viiniä? Ja voiko yhdysvaltalainen matkustaja haastaa oikeuteen, jos kaikki ei mene putkeen?
EMA (Emergency & Medical Assistance) Finland Oy:n vastaava lääkäri Ari Kinnunen toteaa, että huolet ovat turhia. Lääkärin velvollisuus on mennä apuun lähes missä tilanteessa tahansa.
- Maallikoilla on aina vähemmän koulutusta kuin lääkärillä. Lääkärin kannattaa jäädä istumaan vain, jos puhe sammaltaa.
Kinnusen mukaan eri maissa sovellettavat lait eivät päde lennolla ja kansainvälisessä ilmatilassa. Auttajaa voidaan teoriassa syyttää vain, jos hän on tarkoituksellisesti yrittänyt vahingoittaa potilasta.
Kollega, mitä teen?
Sairaustapauksen hoitamisessa lentokoneessa on omat reunaehtonsa. Tilat ovat ahtaat, välineistö on rajallinen eikä sairaalaan pääse helposti. Ari Kinnunen muistuttaa, että esimerkiksi verenpaineen mittaus tai keuhkojen kuuntelu ei onnistu koneen melun takia.
Kanssamatkustajaa auttava lääkäri voi aina konsultoida maassa olevaa kollegaa satelliittipuhelimen välityksellä. Lentoyhtiön konsulttipisteeseen saadaan yhteys tavallisimmin koneen ohjaamosta. Puhelimeen vastaa hätätilapotilaiden hoitoon erikoistunut lääkäri. On hyvä, jos potilas on lähellä ohjaamoa. Hänet joutuu jättämään yksin puhelun ajaksi ja usein puhelun aikana tulee lisäkysymyksiä. Käytävällä kulkeminen voi olla hankalaa muun muassa ruokakärryjen takia.
Puhelinkonsultilta kannattaa kysyä neuvoa esimerkiksi, kun ei tiedä mitä tilanteessa pitäisi tehdä.
- Ei kannata syyttää itseään, jos laskimon kanylointi ei onnistu. Se on helppoa vain niille, jotka työssään kanyloivat usein, Kinnunen sanoo.
Kinnusen mukaan auttavan lääkärin työdiagnoosi jää usein kuvailevaksi. Puhelinkonsultaatiossa tehdään tilannearvio ja päätetään siitä, kuinka kiireellistä hoitoa sairastunut tarvitsee.
Varusteet kaipaisivat täydennystä
EMA Finland antaa lääketieteellistä konsultaatiota Finnairin lennoille ja kouluttaa henkilökuntaa hätätilanteiden varalta. Ari Kinnusen mukaan yhtiö saa lennoilta keskimäärin yhden hätäpuhelun viikossa.
Tavallisimpia hätätilanteita ovat pyörtyminen, hengitysvaikeus, sydänoire, mahakipu, pahoinvointi, oksentelu, kouristelu ja toispuolihalvaus.
Sydänpysähdys on lennoilla hyvin harvinainen. Useimmissa koneissa on defibrillaattori, ja henkilökunta osaa käyttää sitä.
- Kaikista koneista löytyy erilaisia ensihoitopakkauksia, mutta niiden sisältö vaihtelee. Moni yhtiö myös lisäilee niihin lääkkeitä ja tavaroita. Pakkaus tuodaan, kun kertoo olevansa lääkäri. Pakkauksen päällä luetellaan sisältö, Kinnunen kertoo.
Hän lisäisi koneiden varustukseen pulssioksimetrin hengitysvaikeuksien arviointia varten.
Laitteet tulisivat lentoyhtiöille halvaksi, sillä ne ovat pitkäikäisiä.
Välilaskun rima on korkealla
Välilaskun tarve on selvä esimerkiksi silloin, kun potilaan rintakipu jatkuu hapen ja nitraatin antamisesta huolimatta.
Kinnunen kuitenkin huomauttaa, että välilaskua ei pidä edes harkita ennen keskustelua puhelinkonsultin kanssa. Lääketieteelliset välilaskut osoittautuvat usein jälkikäteen turhiksi, ja hoitoon pääsy saattaa joka tapauksessa kestää kauan. Siperian tai Afrikan yläpuolella sairaaloiden hoitomahdollisuuksistakaan ei ole varmuutta.
Välilaskusta ei tule mitään seurauksia sitä ehdottaneelle. Jos hätätilanteen syynä on kroonisen sairauden äkillinen paheneminen, sairastunut matkustaja joutuu Kinnusen mukaan maksamaan kustannukset, jotka aiheutuvat matkan jatkamisesta välilaskun jälkeen.
Hätätilanne lennolla on usein pelkkä säikähdys. Tutkimuksen mukaan vain joka neljäs sairauskohtauksen saaneista tarvitsee sairaalahoitoa lääketieteellisen välilaskun jälkeen.
Kun lääkäriä kuulutetaan
➤ Mene katsomaan, mikä on kyseessä. Suurin osa tilanteista on vain säikähdyksiä. ➤ Unohda vastuukysymykset auttaessasi. Sinua ei syytetä mistään. ➤ Ole nöyrä oman osaamisesi suhteen. Vain pieni osa lääkäreistä on erikoistunut hätätilanteisiin. ➤ Konsultoi puhelimitse.
PYÖRTYMINEN
➤ Siirrä pyörtynyt makuuasentoon käytävälle. Matkustaja pyörtyy yleensä istuessaan, ja nostaminen ahtaasta penkkitilasta on vaikeaa. Kätevintä on, että kaksi kookasta auttajaa nostaa pyörtynyttä ranteista kohti kattoa.
➤ Seuraa, herääkö potilas. Jos hän avaa silmät, kysy miten hän voi ja mitä tapahtui. Tee ensiarvio. Ota pulssi ranteesta ja selvitä, tajuaako potilas ajan ja paikan.
➤ Jos kaikki on ok, pyydä potilasta nousemaan istualleen ilman apua. Neuvo häntä pitämään silmät auki, sillä silmät ummessa hän voi pyörtyä taas. Usein tilanne menee ohi näin. Matkustaja voi palata paikalleen ja hänen vointiaan seurataan.
➤ Jos potilaan tajunnantaso kuitenkin laskee tai hän voi pahoin, siirtäkää hänet pentteriin eli koneen keittiöön. Käytävälle ei voi jäädä makaamaan pitkäksi aikaa. Käännä potilas kylkiasentoon.
➤ Täsmennä tilannearviota. Tarkkaile hengityksen taajuutta, pulssia, ihon lämpötilaa ja verenpainetta. Tajunnantason määrittämisessä tärkeintä on liikevaste eli kuinka potilas liikuttaa yläraajojaan, kun hänelle aiheutetaan kipua esimerkiksi painamalla kynällä sormen kynttä pitkään ja voimakkaasti.
➤ Konsultoi puhelimitse. Pyörtyminen on useimmiten vaaratonta, mutta taustalla voi olla jotain, jonka selvittäminen koneessa on vaikeaa.
HENGITYSVAIKEUS
➤ Pyydä, että henkilökunta tuo laitteen, jolla potilaalle voi antaa lisähappea. He osaavat käyttää sitä. Hengitysvaikeutta valittavan on parasta istua.
➤ Yritä määrittää hengitysvaikeuden aiheuttaja ja hengityksen riittävyys katsomalla rintakehän liikkeitä, sisään- ja uloshengitysvaiheen keskinäistä pituutta ja tunnustelemalla ilmanvirtausta. Koneessa ei ole pulssioksimetriä eikä hengitysääniä pysty kuuntelemaan lentokoneen melun takia. Esimerkiksi keuhkoveritulpasta on mahdoton saada varmuutta.
➤ Kysele potilaalta tai matkakumppanilta tietoa potilaan aiemmista sairauksista.
➤ Seuraa tilanteen muutosta tiiviisti. Jos tilanne pahenee nopeasti, konsultoi puhelimitse ja harkitse lääketieteellistä välilaskua.
SYDÄNOIRE
➤ Pyydä defibrillaattori. Sellainen löytyy kaikista laajarunkoisista koneista. Jos defibrillattorissa on näyttö, saat siitä sydämen rytmin. Henkilökunta osaa käyttää laitetta.
➤ Konsultoi puhelimitse. Jos potilaalla on tyypilliset sydänlihaksen hapenpuutteeseen viittaavat oireet, konsultoi ja pohdi lähintä laskeutumispaikkaa. Jos tilanne on muuten hyvä eikä potilaalla ole komplikaatioita, tilannetta seurataan.
VATSAKIPU
➤ Tee ensiarvio, haastattele potilas ja tutki vatsan alue. Tarkastele muun muassa vatsanpeitteiden jännittyneisyyttä sekä paino- ja tärinäarkuutta. Mahakivun syytä ei aina saada selville sairaalassakaan, lentokoneessa voi tehdä kovin vähän.
➤ Konsultoi tarvittaessa puhelimitse. Jos hengitys, verenkierto ja tajunta ovat normaalit, matka jatkuu tavalliseen tapaan.
Lähde: Ari Kinnunen
➤ Mene katsomaan, mikä on kyseessä. Suurin osa tilanteista on vain säikähdyksiä.
➤ Unohda vastuukysymykset auttaessasi. Sinua ei syytetä mistään.
➤ Ole nöyrä oman osaamisesi suhteen. Vain pieni osa lääkäreistä on erikoistunut hätätilanteisiin.
➤ Konsultoi puhelimitse.
Ensiapupakkaukseen kuuluu muun muassa ensiapukirja, ensiapusiteitä, haavateippirullia, jalkalasta, kolmioliina, käsilasta, lämpöpeite, merkinanto-ohjeet, palovammasidoksia, pikasiteitä ja puhdistuspyyhkeitä.
Ensihoitopakkaukseen kuuluu muun muassa elvytysmaski, injektioneuloja, nieluputki, ruiskuja, staasi, stetoskooppi, verenpainemittari ja virtsakatetri.
Lääkkeitä Finnairin ensihoitopakkauksessa ovat adrenaliini, atropiini, diatsepaami, digoksiini, furosemidi, glukagoni, hydrokortisoni, hyoskiinibutyyli, isosorbidinitraatti, meklotsiini, metoklopramidi, metoprololi, metyyliergometriini, morfiini, prometatsiini, salbutamoli ja teofylliini.
Laskimoyhteyden avaamiseen tarvittavat välineet ("tippakitti")
1. Tippaletku
2. Ringerin liuos
3. Fysiologinen suolaliuos
4. Laskimokanyylit
5. Säiliö käytettyjä neuloja varten
6. Kangasteippirulla
7. Teippi kanyylin kiinnittämiseksi
8. Sidetaitokset
9. Ihon puhdistuspyyhkeet
10. Suojakäsineet