Ajan­kohtai­sta

Valtaosa alkoholistien läheisistä kokee, että tarjolla ei ole riittävää apua

Alkoholiongelmien hoidossa on parantamisen varaa, käy ilmi tuoreesta päihdehoitolaitos Kantamon kyselystä.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1

Suomalaisista noin 75 prosenttia on kohdannut alkoholiin liittyviä ongelmia lähipiirissään, mutta vain 28 prosenttia heistä koki, että alkoholiongelmaiselle ja tämän läheiselle on saatavilla riittävästi apua. Liki puolet, 48 prosenttia, oli sitä mieltä, että apua ei ole tarjolla tarpeeksi kummallekaan, ei alkoholiongelmaiselle eikä tämän läheiselle.

Vain 20 prosenttia koki, että saadusta avusta on ollut hyötyä.

Kyselyn toteutti päihdehoitolaitos Kantamo.

– Tutkimuksen tulokset tukevat omaa kokemustani päihdeterapeuttina siitä, että emme suomalaisessa yhteiskunnassa osaa riittävästi auttaa alkoholiongelmaista tai hänen lähipiiriään. Alkoholismi kuitenkin aiheuttaa Suomessa valtavasti sekä terveydellisiä ongelmia että henkistä kärsimystä, sanoo Kantamon johtava päihdeterapeutti Mika Kananen tiedotteessa.

Kyselyssä nousi yleisimmäksi avun hakemisen esteeksi se, että alkoholisti ei itse myönnä ongelmaa. Vastaajat myös kokivat, että alkoholiongelmaa on vaikea ottaa puheeksi ja siihen liittyy suurta häpeää.

Lue myös

Toimivassa hoidossa tulisi huomioida Kanasen mukaan paremmin myös alkoholistin läheiset, jotka nykyään kokevat liian usein, ettei heidän hätäänsä oteta tosissaan.

Tutkimus toteutettiin syyskuussa 2018 verkkopaneelissa, ja se on Kantamon mukaan iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030