Ajan­kohtai­sta

Valtaosa silmätautien potilasvahinkoilmoituksista tehdään kirurgisista toimenpiteistä

Potilasvahinkoilmoituksia silmätaudeista on tehty noin 200 vuodessa kolmen viime vuoden aikana Potilasvakuutuskeskuksen mukaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000012065083.jpg

Potilasvahinkoilmoituksia tehdään erityisesti kaihikirurgiasta, mutta myös tutkimuksista ja muusta hoidosta sekä tutkimusten tai hoidon viivästymisestä. Ilmoitetuista vahingoista vain neljäsosa oli Potilasvahinkolain perusteella korvattavia.

– Kaihileikkausten kokonaismäärään suhteutettuna vahinkoilmoitusten määrä on pieni sekä julkisella että yksityisellä sektorilla, noin 0,2 prosenttia kaihileikkauksista. Puolet kaihileikkausten vahinkoilmoituksista kohdistui mykiön takakapselin repeämiseen leikkauksessa ja siihen liittyneisiin ongelmiin, kertoo professori Leila Laatikainen Helsingin yliopistosta.

Korvatuista vahingoista suurin osa oli hoitovahinkoja, kun taas infektiovahinkojen osuus oli kuudesta yhdeksääntoista prosenttia. Laitevahinkoja oli kolme prosenttia.

Noin kaksi kolmasosaa yksityissektorista tehdyistä vahinkoilmoituksista kohdistui kirurgiaan, ennen kaikkea taittovirhekirurgiaan.

– Korvattavia vahinkoja näistä oli neljäsosa, Leila Laatikainen toteaa.

Yksittäisiä vahinkoilmoituksia tehtiin myös muiden kirurgisten toimenpiteiden ja silmäsairauksien, mm. glaukooman, verkkokalvon repeämien ja irtautumien, kuivasilmäisyyden ja erilaisten tulehdustautien viivästyneistä tai puutteellisista tutkimuksista tai ei-kirurgisesta hoidosta.

Ulla Toikkanen

Kuva Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030