Valtio hillitsee lääkekorvauskulujen kasvua viitehintajärjestelmällä
Lääkkeiden viitehintajärjestelmä otetaan käyttöön 1. huhtikuuta. Sen jälkeen lääkäri voi kieltää lääkemääräykseen merkityn lääkkeen vaihdon ainoastaan hoidollisin tai lääketieteellisin perustein.
Viitehintajärjestelmässä lääkkeet luokitellaan viitehintaryhmiin. Viitehintaryhmään kuuluvat eri kauppanimillä myytävät lääkkeet, jotka sisältävät samaa lääkeainetta, vastaavat toisiaan ja kuuluvat Kelan korvausten piiriin. Jokaiselle viitehintaryhmälle asetetaan viitehinta. Se on korkein hinta, jonka perusteella lääke korvataan.
Viitehinta lasketaan viitehintaryhmän edullisimman valmisteen perusteella. Viitehinta on 1,5 euroa ryhmän edullisinta valmistetta korkeampi alle 40 euroa maksavissa lääkevalmisteissa ja kaksi euroa edullisinta valmistetta korkeampi yli 40 euroa maksavissa valmisteissa.
Vaihtokiellon syy on merkittävä potilastietoihin
Farmaseuteilla ja proviisoreilla on velvollisuus ehdottaa asiakkaalle edullisempaa tuotetta, mikäli potilaalle on määrätty viitehintaa kalliimpaa lääkettä. Lääkäri voi kieltää lääkevaihdon hoidollisella tai lääketieteellisellä perusteella, jolloin lääkekorvaus maksetaan lääkemääräyksen mukaisen valmisteen hinnasta.
Lääkärin kieltäessä lääkevalmisteen vaihto, hänen tulee merkitä vaihtokielto reseptiin. STM ohjeistaa lääkäreitä myös perustelemaan vaihtokielto potilaalle sekä kirjaamaan vaihtokiellon perusteet potilastietoihin.
STM:n mukaan lääkärit ovat kieltäneet vuonna 2003 voimaan tulleen lääkevaihtojärjestelmän aikana lääkkeiden vaihdon erittäin harvoin.
Juha-Pekka Honkanen