Ajan­kohtai­sta

Valtuuskunnan vaalit: Seniorit sallisivat eutanasian

Suomen Seniorilääkärien jäsenet suhtautuvat valtuuskunnan vaaleissa muuta lääkärikuntaa sallivammin eutanasiaan.

Pekka Nykänen

Lääkärilehden vaalipaneelissa Seniorilääkäreitä edusti valtuuskunnan varapuheenjohtaja Matti Tikkanen.

Tikkasen mukaan salliva suhtautuminen eutanasiaan koskee yhtä lailla laillistamista ja sitä, että lääkäri voi avustaa itsemurhaa.

Kannat poikkeavat Lääkäriliiton virallisesta kannasta. Liiton mukaan eutanasiaa ei tulisi laillistaa. Ei myöskään lääkäriavusteista itsemurhaa.

– Keskustelujen perusteella enemmistö seniorilääkäreistä on eutanasiaan vahvasti sallivampia kuin muut, Tikkanen sanoo.

Erikoislääkäreiden Sely, yleislääkäreiden GPF ja nuorten lääkäreiden NLY pitivät vaalipaneelissa eutanasiaa lääkärin henkilökohtaisena asiana. Järjestöt eivät ota siihen ryhmänä kantaa. Myöskään Seniorilääkärit ei ole ottanut asiaan järjestönä kantaa.

Tikkasen mukaan seniorijäsenten poikkeava näkemys saattaa liittyä ikään.

– Olemme lähempänä ikää, jossa yhdellä ihmisellä voi olla paljon sairauksia. Jotkut niistä voivat olla vakavia ja aiheuttavat paljon vaivoja sekä kipuja.

Viime lopulla tehdyssä kyselyssä työikäisistä lääkäreistä 48 prosenttia oli joko täysin tai osittain samaa mieltä siitä, että eutanasia pitäisi laillistaa Suomessa. 47 prosenttia oli osittain tai täysin eri mieltä.

Lue myös

Väittämästä "lääkärin tulee voida avustaa potilastaan itsemurhassa" samaa mieltä oli 45 prosenttia, kun taas 48 prosenttia oli joko osittain tai täysin eri mieltä.

Lääkäriliiton valtuuskunnan vaalien äänestys on käynnissä ja aikaa on 25. lokakuuta asti. Äänestä voi sähköisesti tai Postin kautta.

Vaalikone löytyy täältä.

Matti Tikkasen kommentit eutanasiasta löytyvät vaalipaneelivideolta kohdasta 28:30.

Kirjoittajat

Pekka Nykänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030