Lehti 44: Ajan­kohtai­sta 44/2021 vsk 76 s. 2536 - 2540

Valtuuskunta uusiutuu voimakkaasti

Erikoislääkärit vahvistivat asemiaan suurimpana ryhmänä. Senioreille kaksi paikkaa aiempaa vähemmän.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1

Lääkäriliiton jäsenet äänestivät liiton valtuuskuntaan viime viikolla päättyneissä vaaleissa peräti 34 uutta jäsentä. Yli puolet valtuuskunnasta uusiutuu, sillä jäseniä on 60.

Vaalien voittajaksi nousi Suomen Erikoislääkäriyhdistys Sely. Selyn ja Työterveyslääkäreiden vaalirengas sai 60 paikasta 25, mikä on kaksi paikkaa edellisvaaleja enemmän.

Vaalien äänikuningas Kari-Pekka Martimo edusti Työterveyslääkäreitä. Hän sai 155 ääntä.

Äänestysprosentti oli 51,4. Prosentti jäi hieman edellisvaaleista, jolloin se oli 52,8.

Eniten paikkoja valtuuskunnassa menetti Suomen Seniorilääkärit. Edustajia on uudessa valtuuskunnassa aiemman 11:n sijasta 9.

Nuoret Lääkäreiden Yhdistys NLY sai yhden paikan lisää. Paikkoja tuli 16.

Edellisten vaalien voittaja, yleislääkäreiden GPF:n ja yleislääketieteen erikoislääkäreiden Sylyn vaalirengas, menetti yhden paikan. Paikkoja saatiin 10.

Uusiutumista vauhditti se, että nykyisistä jäsenistä jatkokaudelle pyrki vain 33. Valtuuskunnan puheenjohtajakin vaihtuu, koska nykyinen puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju ei ollut ehdolla.

Päivystys vaikutti

Puheenjohtaja Niina Koivuviita kertoo Selyn olevan vaalituloksesta todella onnellinen.

– Saimme yli 400 ääntä enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Menestyimme vaalirenkaan sisälläkin, kun selyläiset saivat kolme paikkaa lisää ja työterveyslääkärit menettivät yhden, Koivuviita sanoo.

Vaalituloksen analyysissä Koivuviita nostaa esiin päivystysuudistuksen. Sen ongelmat koskettivat ennen kaikkea sairaalalääkäreitä. Koivuviita uskoo tämän lisänneen sairaalalääkäreiden äänestysintoa.

– Onnistuimme ennen kaikkea ehdokkaiden rekrytoinnissa. Lisäksi olemme uudistaneet hallituksemme työskentelyä, visuaalista ilmettämme, viestintää ja avoimuutta, Koivuviita arvioi vaalivoiton syitä.

NLY tyytyväinen

Yhden paikan lisää saalistaneen NLY:n puheenjohtaja Jesper Perälä on tulokseen oikein tyytyväinen.

– NLY:n viesti näyttää puhutelleen kollegoita laajasti. Meistä on tullut erikoisaloja ja uravaiheita yhdistävä, kehitysmyönteinen toimija, hän sanoo.

Perälä arvioi vaalivoiton perustuneen myös toimeliaisuuteen.

– Teemme aktiivisesti työtä jatkuvasti myös vaalien välissä, hän sanoo.

Vaikka äänestysprosentti laski, Perälä huomauttaa sen olevan ammattiliitoksi edelleen erittäin korkea.

– Veikkaan, että aluevaaleissa jäädään alle. Prosentti on edelleen korkeampi kuin kuusi vuotta sitten, hän sanoo.

GPF menetti 200 ääntä

Yleislääkäreiden GPF:n puheenjohtaja Jaana Puhakka kertoo tuloksen olleen alkuun pettymys, mutta analysoinnin jälkeen hän kuvaa sitä sanalla kohtuullinen.

– Äänimäärämme putosi vain 200:lla, hän huomauttaa.

Taustalla oli Puhakan mukaan vaaliliittojen maantieteellinen järjestely. Helsinki irrotettiin omaksi vaaliliitokseen, ja sieltä meni läpi vain yksi ehdokas entisen kahden sijaan. Toinen paikka jäi 18 äänen päähän.

Lue myös

– Saimme edellisissä vaaleissa kolme lisäpaikkaa, ja menetimme nyt vain yhden, joten voimme olla tulokseen tyytyväisiä, Puhakka sanoo.

Senioreilta puuttui ääniharava

Suurimman tappion kärsi Suomen Seniorilääkärit. Paikkaluku putosi kahdella yhdeksään.

Puheenjohtaja Leena Lindgren kertoo Seniorilääkärien olevan tulokseen kohtuullisen tyytyväinen. Pahempaan oli varauduttu, koska Martti Kekomäki ei ollut ehdolla. Hän sai viime vaaleissa 489 ääntä.

– Jos tuollainen ääniharava olisi ollut mukana, tulos olisi ollut aivan toinen. Vaalimatematiikka olisi nostanut hilkulle jääneitä ehdokkaistamme valtuustoon, Lindgren sanoo.

Seniorilääkärit arvioi kärsineensä myös jäsenmaksu-uudistuksesta. Senioreille luotiin siinä halvempi maksuluokka ilman vaalikelpoisuutta.

– Kolme hyvää ehdokastamme oli epähuomiossa maksanut alemman jäsenmaksun. He eivät päässeet ehdokkaiksi, koska eivät olleet vaalikelpoisia, Lindgren kertoo.

Valtuuskunta on ylin päätösvaltaa käyttävä elin Lääkäriliitossa. Jäsenet valittiin nyt vuosiksi 2022–2024. Työnsä uusi valtuuskunta aloittaa joulukuussa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030