Valvira: ADHD-lääkkeitä valuu katukauppaan
Lääkäreiden määräämiä ADHD-lääkkeitä, etenkin deksamfetamiinisulfaattia, valuu katukauppaan. Valvira kehottaa lääkäreitä potilaiden huolelliseen tutkimiseen.
– Lääkkeiden katyukaupassa on kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta. Tablettihinta on kova, joten kymmenenkin lääkärin epäasiallinen toiminta voi synnyttää kertautuessaan miljoonabisneksen, varoittaa lääkintöneuvos Markus Henriksson Valvirasta.
Yhdellä lääkärillä voi Henrikssonin mukaan olla jopa satakunta lääkkeitä väärinkäyttävää ja katukauppaan myyvää asiakasta, joille vuoden aikana saatetaan määrätä satoja tabletteja.
– Nämä lääkediilerit saattavat olla ihan oikeita ADHD-potilaita, mutta heillä on lääkeriippuvuus tai päihdeongelma. Osa on pelkkiä diilereitä, jotka kiertävät pitkin maata lääkäriltä toiselle hankkimassa reseptejä, Henriksson kuvailee.
Deksamfetamiinisulfaatti-valmisteet ovat erityisluvallisia valmisteita, joten kaikki lääkärit eivät voi niitä määrätä. Yleensä varomattomasti lääkkeitä määräävän lääkärin jäljille päästään apteekin tekemien ilmoitusten perusteella, ja valtaosa niistä johtaakin jonkinlaiseen Valviran puuttumiseen.
– Joskus lääkäri saattaa itse pyytää rajoittamaan lääkkeenmääräämisoikeuksiaan, Henriksson huomauttaa.
Lääkäreistä yksityiskohtaista tietoa sosiaalisessa mediassa
Myös poliisi tekee ilmoituksia, kun epäilee jonkun tietyn lääkärin väärinkäytöstä. Sosiaalisesta mediasta on tullut lääkeriippuvaisten tärkeä verkosto. Henrikssonin mukaan siellä saatetaan mainita nimellä lääkäreitä, joilta lääkkeitä ”saa helposti”.
Viime vuosina Valvira on käsitellyt kolmisenkymmentä lääkäreiden epäasialliseen lääkkeidenmääräämiseen liittyvää epäilyä. ADHD-lääkkeet ovat ilmestyneet yhä useammin osaksi tätä ongelmavyyhteä. Harvoin kun on kyse pelkästään yhden lääkeryhmän reseptitulvasta.
Henriksson toivoo lääkäreiltä kollegiaalisuutta, kun jonkun kollegan toiminta herättää epäilyksiä. Kohtelias yhteydenotto ja tuen tarjoaminen olisi parasta kollegiaalisuutta.
Lääkäri ei voi epäillä potilasta potentiaaliseksi väärinkäyttäjäksi, mutta huolellinen diagnoosi ennen reseptinkirjoitusta sekä uudelta potilaalta aiempien potilastietojen pyytäminen ovat ensisijainen keino estää itseään joutumasta väärinkäytetyksi.
– Joskus lääkärin ja potilaan välille voi syntyä epäterve riippuvuussuhde, mikä johtaa lääkärin lääkkeiden määräämiskäytännön höltymiseen. Pahimmillaan lääkäriä kiristetään, Markus Henriksson toteaa.
Ulla Järvi
Kuva: Pixmac