Valvira muistuttaa kesäsijaisuusasioista
Valvira muistuttaa terveydenhuollon ammattihenkilöiden toimintaa koskevista säännöksistä, joihin on syytä kiinnittää huomiota kesäsijaisuuksia järjestettäessä ja kesäsijaisten aloittaessa toimintansa laillistetun ammattihenkilön tehtävissä.
Valvira muistuttaa, että tilapäisesti terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä toimivalla opiskelijalla on oltava ohjaaja, joka on oikeutettu itsenäisesti harjoittamaan kyseistä ammattia laillistettuna ammattihenkilönä.
Työnantajan tehtävänä on arvioida, onko opiskelijalla suoritettujen opintojen perusteella riittävät edellytykset kyseessä olevan tehtävän hoitamiseen. Opiskelija saa toimia vain sen terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävässä, johon hän opiskelee.
Lääketieteen opiskelija saa toimia terveyskeskuksessa tai erikoissairaanhoidossa, kun hän on suorittanut hyväksytysti vähintään viiden ensimmäisen opintovuoden opinnot. Kun opiskelija toimii päivystäjänä, hänelle pitää nimetä takapäivystäjä, jonka on oltava viivytyksettä tavoitettavissa ja tarvittaessa saavuttava paikalle.
Neljän ensimmäisen opintovuoden lääketieteen opinnot suorittaneen opiskelijan toiminta on rajattu erikoissairaanhoitoon tai terveyskeskuksen vuodeosastolle. Opiskelija ei saa toimia esimerkiksi terveyskeskuksen avovastaanotolla. Jos opiskelija päivystää, hänen on toimittava itsenäisesti ammattiaan harjoittamaan oikeutetun laillistetun lääkärin rinnalla. Puhelinpäivystys ei ole riittävä.
Kaikilta lääketieteen opiskelijoilta edellytetään, että he ovat suorittaneet sen erikoisalan opintojaksot, johon kuuluvissa tehtävissä he toimivat. Kun opintojen aloittamisesta on kulunut yli kymmenen vuotta, opiskelija ei enää saa toimia lääkärin sijaisena.
Amanuenssilla ei ole terveydenhuollon ammattihenkilön oikeuksia edes tilapäisesti, vaan hän toimii harjoittelijana ohjaajan valvonnassa ja vastuulla.
Rekisteri ruuhkautuu kuun vaihteessa
Yliopistojen on ilmoitettava Valviralle tiedot asetuksessa säädetyt opinnot suorittaneista lääketieteen, hammaslääketieteen ja farmasian opiskelijoista, jotka saavat tilapäisesti toimia laillistetun ammattihenkilön tehtävissä. Nämä opiskelijat merkitään Valviran ylläpitämään Terhikki-rekisteriin ja lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoille annetaan samalla yksilöintitunnus.
Opiskelija saa tiedon yksilöintitunnuksestaan noin kahden viikon kuluessa. Ennen yksilöintitunnuksen saamista opiskelija saa tilapäisesti toimia terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävässä. Tällöin opiskelija merkitsee resepteihin LK, vs. terveyskeskuslääkäri tai vs. sairaalalääkäri.
Touko-kesäkuun vaihteen ruuhkassa yksilöintitunnuksen saaminen saattaa kestää pidempään. Valvira kehottaa opiskelijoita odottamaan Valviran kirjallista ilmoitusta yksilöintitunnuksesta ja välttämään puhelimitse tapahtuvia tiedusteluja.