• Ulla Toikkanen

Valvira seuraa tiiviisti Lifecare-tietojärjestelmän korjaustoimia

Valvira arvioi, että tietojärjestelmän käytön rajoittamisesta aiheutuisi tällä hetkellä käytön jatkamista suurempi riski potilasturvallisuudelle.

Valvira seuraa tiiviisti Lifecare-tietojärjestelmän korjaustoimia Kuva 1 / 1

Tieto Oyj:n Lifecare-tietojärjestelmään liittyvien häiriöiden selvitys- ja korjaustoimet ovat edistyneet. Järjestelmään on tehty lääkitystietoihin liittyvän ongelman korjaava päivitys, joka on otettu käyttöön Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä.

Tiedon antaman ilmoituksen mukaan korjaava päivitys otetaan käyttöön myös muissa organisaatioissa lähiaikoina. Lisäksi Tieto valmistelee korjauksia järjestelmän käytettävyysongelmiin. Tämänhetkisen selvityksen perusteella lääkitystietojen virheen uusiutumismahdollisuus on minimoitu käyttäjien ohjeistuksella ja Tiedon seurantatoimenpiteillä. Valvira arvioi, että tietojärjestelmän käytön rajoittamisesta aiheutuisi tällä hetkellä käytön jatkamista suurempi riski potilasturvallisuudelle.

Valviraan ei ole toistaiseksi ilmoitettu virheellisten lääkityslistojen käytöstä aiheutuneista potilasvahingoista.

Valvira pyytää kirjallisen selvityksen

Valvira seuraa yhdessä muiden viranomaisten kanssa tiiviisti Lifecare-tietojärjestelmässä todennettujen virheiden korjaustoimia. Tiedon Lifecare-tietojärjestelmässä havaittiin lääkitystietoihin liittyvät vakava virhemahdollisuus 1.3.2018 ja uusi virhemahdollisuus 5.3.2018.

Terveydenhuollon ammattihenkilöiden tulee tehdä terveydenhuollon laitteiden aiheuttamista vakavista vaaratilanteista ja virheellisistä toiminnoista Valviraan vaaratilanneilmoitus.

Lifecare-tietojärjestelmää käyttäviltä terveydenhuollon yksiköiltä on tullut useampia vaaratilanneilmoituksia, joihin järjestelmän valmistaja Tieto antaa oman vastineensa. Valvira tulee pyytämään Tiedolta myös kirjallisen selvityksen ongelmien syistä ja korjauksista. Valvira arvioi tämän jälkeen valmistajan toimenpiteiden riittävyyden.

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta

Tekoäly vie työt – toivottavasti
Tekoäly vie työt – toivottavasti
Kirjaamisen osuus työajasta kasvaa

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Etenelle uusi kokoonpano

Valtioneuvosto on tänään tekemällään päätöksellä asettanut valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan kaudeksi 1.10.2018–30.9.2022.

Ajassa
STM aloittaa vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön valmistelun

Vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön tarpeita on selvitetty viimeksi vuonna 2009.

Ajassa
Etenelle uusi kokoonpano

Valtioneuvosto on tänään tekemällään päätöksellä asettanut valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan kaudeksi 1.10.2018–30.9.2022.

Ajassa
Ajaako uudistus tehtailemaan väitöskirjoja?

Erikoislääkärikoulutukseen suunnitellut muutokset huolestuttavat medisiinareita.

Tieteessä
Aggressiivisen aivosyövän hoitotulokset ovat parantuneet

Iäkkäät potilaat hyötyvät hoidosta muita vähemmän.

Ajassa
Yhä useampi lääkkeiden väärinkäyttäjä käyttänyt myös laittomia huumeita

Huumeiden käyttö on 2000-luvulla kolminkertaistunut niillä, jotka ovat käyttäneet rauhoittavia tai unilääkkeitä taikka vahvoja kipulääkkeitä väärin.

Ajassa
Sairaala, yliopisto ja ammattikorkeakoulu toimivat nyt saman katon alla Turussa

Uudessa Medisiina D -rakennuksessa on muun muassa tutkimusravintola, jonka lounasasiakkaat voivat seurata aterioidensa ravintoarvoja ja jätteenmäärää sovelluksesta.

Tieteessä
Lisääntymisterveyttä painonhallinnalla

Lihavuus vaikeuttaa hedelmöittymistä ja lisää raskauskomplikaatioita. Liikunta voi auttaa.