Ajan­kohtai­sta

Vanhemmat lievittävät keskoslapsen kipua

Käsikapalo, jossa vanhemmat pitävät keskoslasta sikiöasennossa lämpimin käsin ja tarjoavat mahdollisimman paljon kosketusta lapselle, auttaa vauvaa kivuliaiden toimenpiteiden aikana.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000022281407.jpg
Käsikapalo, jossa vanhemmat pitävät keskoslasta sikiöasennossa lämpimin käsin ja tarjoavat mahdollisimman paljon kosketusta lapselle, auttaa vauvaa kivuliaiden toimenpiteiden aikana.

Käsikapalo on TtM Anna Axelinin väitöstutkimuksessa kehitetty kivunlievitysmenetelmä keskoslasten kivunhoitoon. Menetelmää tutkittiin vastasyntyneiden teho-osastolla. Axelinin väitöstutkimuksen mukaan vanhemmat pystyvät tarjoamaan parhaan kivunlievityksen keskoslapsille kantapääverinäytteenoton ja hengitysteiden imutoimenpiteen aikana.

Vanhempien käsikapalo osoittautui yhtä tehokkaaksi kuin kivunhoitomenetelmänä käytetty suuhun annettava glukoosiliuos ja tehokkaammaksi kuin kipulääkitykseksi annettu suonensisäinen opiaatti. Opiaatti ei lievittänyt keskoslasten pieniin toimenpiteisiin liittyvää kipua.

Käsikapalo oli myös turvallisempi kuin glukoosiliuos tai opiaatti. Glukoosiluos aiheutti hengityksen epäsäännöllisyyttä, koska sen nieleminen tuotti osalle lapsista vaikeuksia. Opiaatti muutti normaalia unen rakennetta.

Käsikapalon etuna oli myös se, että vanhemmat pääsivät osallistumaan kivunhoitoon ja kokivat pystyvänsä auttamaan lastaan hädän hetkellä.

Tutkitut lapset olivat iältään noin 28 raskausviikkoa. Kivunlievityksen tehokkuutta tutkittiin kahdessa kokeellisessa tutkimusasetelmassa, joissa myös seurattiin hoitojen vaikutusta lapsen vointiin ja uneen.

TtM Anna Axelinin hoitotieteen väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa 22.10.2010.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030