1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vanhemmat lievittävät keskoslapsen kipua
Ajan­kohtai­sta

Vanhemmat lievittävät keskoslapsen kipua

Käsikapalo, jossa vanhemmat pitävät keskoslasta sikiöasennossa lämpimin käsin ja tarjoavat mahdollisimman paljon kosketusta lapselle, auttaa vauvaa kivuliaiden toimenpiteiden aikana.

Vanhemmat lievittävät keskoslapsen kipua Kuva 1 / 1
Käsikapalo, jossa vanhemmat pitävät keskoslasta sikiöasennossa lämpimin käsin ja tarjoavat mahdollisimman paljon kosketusta lapselle, auttaa vauvaa kivuliaiden toimenpiteiden aikana.

Käsikapalo on TtM Anna Axelinin väitöstutkimuksessa kehitetty kivunlievitysmenetelmä keskoslasten kivunhoitoon. Menetelmää tutkittiin vastasyntyneiden teho-osastolla. Axelinin väitöstutkimuksen mukaan vanhemmat pystyvät tarjoamaan parhaan kivunlievityksen keskoslapsille kantapääverinäytteenoton ja hengitysteiden imutoimenpiteen aikana.

Vanhempien käsikapalo osoittautui yhtä tehokkaaksi kuin kivunhoitomenetelmänä käytetty suuhun annettava glukoosiliuos ja tehokkaammaksi kuin kipulääkitykseksi annettu suonensisäinen opiaatti. Opiaatti ei lievittänyt keskoslasten pieniin toimenpiteisiin liittyvää kipua.

Käsikapalo oli myös turvallisempi kuin glukoosiliuos tai opiaatti. Glukoosiluos aiheutti hengityksen epäsäännöllisyyttä, koska sen nieleminen tuotti osalle lapsista vaikeuksia. Opiaatti muutti normaalia unen rakennetta.

Käsikapalon etuna oli myös se, että vanhemmat pääsivät osallistumaan kivunhoitoon ja kokivat pystyvänsä auttamaan lastaan hädän hetkellä.

Tutkitut lapset olivat iältään noin 28 raskausviikkoa. Kivunlievityksen tehokkuutta tutkittiin kahdessa kokeellisessa tutkimusasetelmassa, joissa myös seurattiin hoitojen vaikutusta lapsen vointiin ja uneen.

TtM Anna Axelinin hoitotieteen väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa 22.10.2010.

Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Pääkirjoitus
Lääkärin etiikka -kirja uudistui

Kirja julkistetaan lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoille suunnatussa webinaarissa, sanovat Kati Myllymäki ja Mervi Kattelus.

Tieteessä
Kaksi reumalääkettä kortisonihoidon lisänä vähensivät koronakuolleisuutta

Tosilitsumabi ja sarilumabi vähentävät kortisonihoidon kanssa käytettyinä tehohoidossa olevien koronapotilaiden kuolleisuutta.

Näkökulma
Kaksosraskauden osakeskeytys synnyttää eettisiä pulmia

Jos kaksossikiöt ovat terveitä ja lapsia halutaan vain yksi, onko toisen abortointi oikein?

Kolumni
Olisiko teillä hetki aikaa puhua rakkaudesta?

Aivomme nauttivat yllätyksellisyydestä, kirjoittaa Anu Wartiovaara.

Ajassa
THL:n koronaseurannan avointa dataa ladattu yli 16 miljoonaa kertaa

Avoin data mahdollistaa uudet tietoon pohjautuvat ideat ja sovellukset.

Tiedepääkirjoitus
Laboratoriotutkimusten käyttö vaatii harkintaa

Tutkimuksia punnitaan niiden tuottaman lisäarvon perusteella, kirjoittavat Helena Liira ja Maija Lappalainen.