Vanhemmat naiset saivat harvemmin lähetteitä munasarjasyövän tutkimuksiin
Englantilaisen tutkimuksen mukaan iäkkäämmät naiset, joilla epäiltiin munasarjasyöpää, saivat harvemmin lähetteitä yleislääkäreiltä gynekologisiin tutkimuksiin kuin nuoremmat.
Yleislääkärit lähettivät alle 55-vuotiaista naisista noin 80 % vähintään kerran perusteelliseen gynekologiseen tutkimukseen vuotta ennen munasarjasyövän diagnoosia. Sen sijaan 55–69-vuotiaista naisista pääsi hieman yli 70 % ja yli 70-vuotiaista vähän yli 60 % gynekologin tutkimukseen vuotta ennen syöpädiagnoosia. Näin kertoo Brightonin ja Sussexin yliopistoissa tehty tutkimus. Tutkijat vertailivat yleislääkäreiden potilastietokannoissa olevia munasarjasyöpien diagnooseja syöpärekistereihin merkittyihin munasarjasyöpäkuolemiin.
Yleislääkärit myös lähettivät vanhempia naisia harvemmin munasarjasyövän tutkimuksiin kuin nuorempia. Naiset, jotka olivat 45–69-vuotiaita, pääsivät gynekologin tutkimukseen 10 viikon kuluttua siitä, kun he olivat kertoneet oireistaan yleislääkärille. Yli 70-vuotiaat naiset lähetettiin jatkotutkimuksiin 20 viikon kuluttua siitä, kun olivat olleet yleislääkärin vastaanotolla.
Isossa-Brianniassa syövän paranemisluvut ovat Euroopan heikoimpia, erityisesti vanhempien ihmisten syöpien.
– Munasarjasyöpä on suhteellisen harvinainen sairaus. Aikainen diagnoosi on tässä syövässä tärkeä kuten kaikissa muissakin syöpäsairauksissa. Tutkimus osoitti, että potilaan ikä vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka nopeasti hän pääsee jatkotutkimuksiin ja saa diagnoosin, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Rosemary Tate.
Tulokset on julkaisu British Journal of Cancer –lehden uusimmassa numerossa.
Ulla Toikkanen
Kuva Pixmac