Vanhemmat tekevät lasten korvatulehdusmittauksia Oulussa
Oulun Kaakkurin terveysasemalla otettiin kokeilukäyttöön otometri-korvatulehdusmittari, jolla vanhemmat voivat mitata lastensa korvia omatoimisesti.
Oulun kaupungin va. hallintoylilääkäri Eila Erkkilä kertoo, että vanhemmat voivat mitata korvatulehdusta otometrillä Kaakkurin terveysaseman omahoitohuoneessa.
– Kaakkurin terveysasemalla on yksi mittari käytössä, mutta kotiin lainattavia laitteita ei vielä ole. Ihmiset ovat itse hankkineet mittareita myös koteihin, Erkkilä sanoo.
Vanhemmat voivat lähettää mittarin antamat tulokset sähköisen neuvontapalvelun kautta Kaakkurin terveysasemalle. Terveydenhoitaja antaa tarvittaessa hoito-ohjeita kotiin.
Korvan tila selviää lääkärin vastaanotolla
Dosentti, lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Terho Heikkinen Turun yliopistosta sanoo, että todennäköisesti otometri on samankaltainen kuin akustinen reflektometri.
– En ole ainakaan kuullut, että Oulussa olisi kehitetty uudempaa teknologiaa.
Korvan tulehduseritettä tutkittaessa reflektometri osoittaa luotettavasti täysin normaalin tai epänormaalin tilanteen Heikkisen mukaan. Ääriarvot ovat luotettavia, väliin jäävät arvot eivät ole.
– Reflektometri ei pysty erottelemaan sitä, onko kyseessä äkillinen välikorvantulehdus vai pitkäkestoinen korvatulehdus, jos korvassa on eritettä. Toisaalta tiedetään, että flunssaisilla lapsilla voi olla korvassa eritettä, vaikka heillä ei olisi akuuttia välikorvantulehdusta.
Reflektometri saattaa myös näyttää normaalin lukeman, vaikka potilaalla on akuutti välikorvantulehdus.
Nykysuositusten mukaan lasten äkillistä välikorvantulehdusta hoidetaan antibiooteilla, jos diagnoosi on varma. Sen sijaan epävarmoissa tapauksissa antibioottihoitoa ei pidä aloittaa.
– Reflektometri ei kerro, miltä lapsen korva näyttää ja mikä on lapsen tautihistoria. Nämä asiat pitää selvittää lääkärin vastaanotolla, hän tähdentää.
Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia