Ajan­kohtai­sta

Vanhuspalvelujen lakiluonnos: vähintään 0,7 työntekijää per asiakas

Henkilöstömitoitukseen laskettaisiin vain välittömään asiakastyöhön osallistuvat.

Heli Väyrynen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Henkilöstömitoitus iäkkäiden pitkäaikaisessa tehostetussa palveluasumisessa ja laitoshoidossa olisi jatkossa vähintään 0,7 työntekijää asiakasta kohti. Asiasta säädettäisiin lailla, kun tähän asti mitoitusta on ohjattu laatusuosituksella, tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Henkilöstömitoitukseen laskettaisiin mukaan välittömään asiakastyöhön osallistuva henkilöstö.

Välitöntä asiakastyötä ovat esimerkiksi asiakkaiden perustarpeisiin vastaaminen ja hoitoon, huolenpitoon ja kuntoutukseen liittyvät tehtävät. Sitä ovat myös asiakkaan asuinympäristön viihtyisyydestä huolehtiminen sekä liikkumisen, ulkoilun ja sosiaalisten suhteiden tukeminen.

Välillinen tukipalvelutyö, kuten siivous, ruokahuolto, pyykkihuolto ja kiinteistöhuolto, on tarkoitus erottaa asiakastyötä tekevien työstä. Tukipalveluita ei enää laskettaisi osaksi sitovaa henkilöstömitoitusta, vaan niihin pitäisi varata riittävästi muuta henkilöstöä.

Lakiluonnos on lähdössä lausunnolle

Henkilöstömitoitusta noudatettaisiin heti lain voimaantullessa elokuun 2020 alussa.

Lue myös

Siirtymäaikana mitoituksen voisi kuitenkin alittaa, jos toimintayksikössä kyettäisiin huolehtimaan riittävästä hoidosta ja huolenpidosta. Mitoituksen pitäisi kuitenkin olla vähintään 0,5 työntekijää asiakasta kohti.

Huhtikuusta 2023 alkaen henkilöstömitoitus ei enää saisi olla alle 0,7 työntekijää asiakasta kohti missään yksikössä.

Yksikköön sovellettaisiin korkeampaa mitoitusta kuin 0,7, jos asiakkaat tarvitsevat raskaampaa hoitoa.

Luonnos hallituksen esitykseksi lähetetään lausunnolle lähipäivinä. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokauden aikana.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030