Vanhuspalvelut tuovat eniten kanteluita Valviraan
Vanhustenhuollosta, toimeentulotuesta ja lastensuojelusta kanneltiin useimmin, kertoo Valviran tuore tilasto.
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirassa ratkaistiin viime vuonna 44 sosiaalihuollon valvonta-asiaa. Vuodenvaihteessa keskeneräisiä asioita oli 77.
Valvonta-asioiden käsittelyaika oli keskimäärin 9 kuukautta.
Eniten kanneltiin vanhustenhuollosta, ja kyse on usein asumispalvelujen järjestämisen oikea-aikaisuuteen, palvelujen laatuun tai asiakkaiden kohteluun liittyvistä epäkohdista. Virheet lääkehoidon toteuttamisessa tai puutteet asiakasturvallisuudessa sekä epäilyt henkilökunnan riittävyydestä ja pätevyydestä ovat niin ikään toistuvasti esille nostettuja aiheita vanhusten asumispalveluja tai laitoshoitoa koskevissa kanteluissa.
Toiseksi suurin kantelumäärä koskee toimeentulotukea, ja ne liittyvät yleensä hakemusten käsittelyä koskevien, laissa säädettyjen määräaikojen noudattamiseen kunnissa.
Kolmanneksi suurin kanteluiden kohde oli lastensuojelu, jossa tyytymättömyyden kohteena ovat toiminnan asianmukaisuus sijaishuoltoyksiköissä, asiakkaan kohtelu lastensuojelussa, huostaanoton ja sijaishuoltoon sijoittamisen perusteet, rajoittamistoimenpiteiden käyttö sekä sosiaalityöntekijän kelpoisuus.
Valviran välineinä uhkasakko ja toimiluvan epääminen
Aluehallintovirastot käsittelevät suurimman osan sosiaalihuoltoa koskevista valvonta-asioista, esimerkiksi kanteluista. Valviran tehtävä on ohjata ja yhdenmukaistaa aluehallintovirastojen valvontakäytäntöjä. Jos valvonnassa on kyse periaatteellisesti tärkeästä tai laajakantoisesta asiasta, toimivalta kuuluu Valviralle.
Tapaukset, joissa on kyse sosiaalihuollon toimipaikassa sattuneesta kuolemaan tai vakavaan vammautumiseen johtaneesta tapahtumasta, kuuluvat Valviralle. Valvira ratkaisee valvonta-asian myös silloin, kun asia koskee useamman aluehallintoviraston aluetta.
Valvira ja aluehallintovirastot voivat antaa toimintayksikölle määräyksen poistaa toiminnassa havaittu epäkohta määräajan kuluessa. Määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla. Yksityiseltä palvelujen tuottajalta voidaan peruuttaa toimilupa.
Kuva: Panthermedia