Ajan­kohtai­sta 36/1994 vsk 49 s. 3851

Vanhusten suun tila huolestuttava

Suomen hammaslääkärit ovat huolestuneita vanhenevan väestön suun terveydentilasta. Proteeseja käyttävistä 65-vuotiaista huomattava osa ei ole tarkastuttanut suunsa terveyttä kymmeneen vuoteen. 75 %:lla niistä oululaisista 65-vuotiaista, joilla vielä on hampaita suussaan, on pitkälle edenneitä iensairauksia. Helsingissäkin tulehduspesäkkeitä on lähes puolella niistä vanhuksista, joilla vielä on hampaita.

Myös hampaattomilla on runsaasti suusairauksia ja -tulehduksia, ja Suomen hammaslääkäriliitto korostaakin, että heidänkin olisi käytävä suutarkastuksissa. Näin voidaan paitsi hoitaa tulehduksia, myös seuloa mm. suun syöpiä.

Hammaslääkäriliitto muistuttaa, että hampaiston kunnolla on suuri merkitys paitsi vanhusten yleisterveydelle, myös heidän elämänlaadulleen. Huonot hampaat vaikeuttavat seurustelua toisten ihmisten kanssa ja saattavat lisätä vanhuksilla muutenkin tavallista eristäytymistä.

Lue myös

Hammaslääkäriliiton näkemyksen mukaan tiukat ajat ovat lisänneet eriarvoisuutta myös hammashuollossa. Suurimmalla osalla suomalaisista tilanne on vielä hallinnassa, mutta rahatilanteen ja asuinpaikan vuoksi syrjäytyneiden tilannetta kuvaillaan katastrofaaliseksi.

- Sekä valtiontaloudessa että kunnissa tehdyt säästöpäätökset ovat kohdistuneet voimakkaasti yksilön mahdollisuuksiin saada tarvitsemaansa suun terveydenhuoltoa, toteaa liiton toiminnanjohtaja Atilla Samaletdin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030