1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vanhusten suun tila huolestuttava
Ajan­kohtai­sta 36/1994 vsk 49 s. 3851

Vanhusten suun tila huolestuttava

Suomen hammaslääkärit ovat huolestuneita vanhenevan väestön suun terveydentilasta. Proteeseja käyttävistä 65-vuotiaista huomattava osa ei ole tarkastuttanut suunsa terveyttä kymmeneen vuoteen. 75 %:lla niistä oululaisista 65-vuotiaista, joilla vielä on hampaita suussaan, on pitkälle edenneitä iensairauksia. Helsingissäkin tulehduspesäkkeitä on lähes puolella niistä vanhuksista, joilla vielä on hampaita.

Myös hampaattomilla on runsaasti suusairauksia ja -tulehduksia, ja Suomen hammaslääkäriliitto korostaakin, että heidänkin olisi käytävä suutarkastuksissa. Näin voidaan paitsi hoitaa tulehduksia, myös seuloa mm. suun syöpiä.

Hammaslääkäriliitto muistuttaa, että hampaiston kunnolla on suuri merkitys paitsi vanhusten yleisterveydelle, myös heidän elämänlaadulleen. Huonot hampaat vaikeuttavat seurustelua toisten ihmisten kanssa ja saattavat lisätä vanhuksilla muutenkin tavallista eristäytymistä.

Lue myös

Hammaslääkäriliiton näkemyksen mukaan tiukat ajat ovat lisänneet eriarvoisuutta myös hammashuollossa. Suurimmalla osalla suomalaisista tilanne on vielä hallinnassa, mutta rahatilanteen ja asuinpaikan vuoksi syrjäytyneiden tilannetta kuvaillaan katastrofaaliseksi.

- Sekä valtiontaloudessa että kunnissa tehdyt säästöpäätökset ovat kohdistuneet voimakkaasti yksilön mahdollisuuksiin saada tarvitsemaansa suun terveydenhuoltoa, toteaa liiton toiminnanjohtaja Atilla Samaletdin.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Viiden kysymyksen taktiikalla

Ylidiagnostiikkaa ja ylihoitoa voi hillitä ­pysähtymällä hetkeksi ennen päätöksentekoa.

Tieteessä
Juoksu antaa virtaa väittelijälle

– Juoksu antaa enemmän kuin ottaa, toteaa Sami Saku.

Tieteessä
Voiko korvatulehduksia estää ihmisen omalla bakteerilla?

Oulun yliopistossa tutkitaan, voiko lasten korvatulehduksia estää elimistön omalla bakteerilla.

Pääkirjoitus
Terveiden hoitamisen vaarat

Perusteettomien lääketieteellisten tutkimusten markkinointia on rajoitettava.

Työssä
Selittää ­vai ennustaa?

Selitysmalleja ei juuri pohdita tai esitetä, toteaa Aleksi Reito.