1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vanhustenhuollon tavoitteet eriytettävä ikäryhmittäin
Ajan­kohtai­sta 36/1999 vsk 54 s. 4528

Vanhustenhuollon tavoitteet eriytettävä ikäryhmittäin

Vanhustenhuollon tavoitteet ja niiden toteutus pitäisi eriyttää selvästi sen mukaan, mistä ikääntyneiden ryhmästä on kyse, katsoo Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen johtaja, dosentti Ismo Söderling.

Ikääntyvästä väestöstä ei hänen mielestään juuri erotella eri ikäryhmiä, vaan kaikki kuuluvat tavallaan samaan eläkeläismassaan. Söderling kuitenkin katsoo, että mitä pidemmäksi ihmisten keskimääräinen elinikä tulee, sitä selvemmin ikääntyvistä voidaan nimetä eri ryhmiä, kuten 50-60-vuotiaat mestarit, 60-70-vuotiaat itsensä toteuttajat, 70-80-vuotiaat vetäytyjät ja 80 vuotta täyttäneet huollettavat.

Vanhustenhuollon laitospaikkojen määrällinen tavoite on 7 % 75 vuotta täyttäneiden määrästä. Tätä nykyä yli 85-vuotiaiden ikäryhmä käyttää kuitenkin neljä kertaa enemmän laitospaikkoja kuin kymmenen vuotta nuoremmat.

Lue myös

Paine huoltotavoitteiden eriyttämiseen on Söderlingin mielestä suuri, koska esimerkiksi perinteisen vanhainkodin suosio on vähentynyt selvästi ikääntyneiden keskuudessa.

- Viimeistään nyt pitäisi vakavasti pohtia vaihtoehtoisia eläkeasumisen muotoja suurten ikäluokkien tuleville farkkusenioreille, Söderling huomauttaa.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.