Vapaaehtoiset auttavat vasta maahan tulleita
Turvapaikkaa hakevien suuri määrä aiheuttaa jonoja poliisilaitoksilla. Ennen rekisteröitymistä heidän vointinsa ei kuulu oikein kellekään.
Lääkäri Anna Meuronen on ollut vapaaehtoisena auttamassa Pasilan poliisitalolla rekisteröitymään jonottavia turvapaikanhakijoita Helsingissä. Hän on huolissaan siitä, että turvapaikanhakijoiden perustarpeista huolehtiminen on ennen rekisteröitymistä liikaa vapaaehtoisten harteilla.
Flunssaa, verenpainetta, heittelehtiviä verensokereita
Meuronen kertoo, että jonottajat olisivat tarvinneet ensisijaisesti verenpaineen ja verensokerien mittausta. Monella oli flunssa. Osalla on pahempiakin terveysongelmia.
– Paikalle on jouduttu kutsumaan ambulanssi suunnilleen kerran päivässä, Meuronen arvioi.
Pasilan poliisitalon ulkopuolella jonottaa ihmisiä, jotka odottavat pääsevänsä rekisteröitymään turvapaikanhakijoiksi. Sisälle jonottamaan mahtuu vain osa.
Tulijoiden terveydenhuolto ei Meurosen mukaan tunnu oikein kuuluvan kenellekään ennen kuin he ovat rekisteröityneet. Nyt, kun rekisteröitymistäkin voi joutua odottamaan, sairaimmat tuntuvat olevan heitteillä.
Juridisesti tulijat ovat paperittomia ennen turvapaikanhakijaksi rekisteröimistä.
Päivässä rekisteröidään 80–100 ihmistä
Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoo, että poliisilaitoksella pystytään rekisteröimään 80–100 turvapaikanhakijaa päivässä.
– Niille, joita ei ehditä samana päivänä rekisteröidä, annetaan majoituslappu vastaanottokeskukseen. He voivat odottaa rekisteröimisaikaa siellä.
Koskimäki kertoo, että lain mukaan turvapaikanhakijat pitää rekisteröidä 72 tunnin aikana.
– Pahimmillaan tähän ei päästy, mutta nyt alamme olla taas aikataulussa.
Koskimäen mukaan rekisteröitymistä poliisilaitoksella odottavien auttaminen on pitkälle vapaaehtoisten käsissä.
– Lapset ja vanhukset ovat eri asia. Heille järjestetään esimerkiksi välipalaa poliisilaitokselta.
Pelastakaa Lapset etsii yksin tulevia lapsia
Pasilan poliisitalolla on auttamassa myös erilaisia järjestöjä. Pelastakaa Lapset ry on pystyttänyt paikalle leikkiteltan lapsia varten.
– Me toimimme yhteistyössä poliisin kanssa, sanoo viestintäpäällikkö Carita Päivänen.
Teltta on tarkoitettu niin yksin maahan tulleille lapsille kuin vanhempiensa kanssa tulleille. Teltalta voi saada myös lämpimiä vaatteita.
– Me päivystämme myös monilla rautatieasemilla ja etsimme yksin tulevia lapsia ohjataksemme heidät turvallisesti oikeaan paikkaan, rekisteröitymään ja vastaanottoyksikköön.
Järjestelykeskus aloittaa Torniossa
Suomen Punainen Risti on monella tavalla mukana turvapaikanhakijoiden auttamisessa. Se muun muassa pyörittää useimpia vastaanottokeskuksia. Kun perjantainen mielenilmaus hankaloitti ihmisten pääsyä Torniosta eteenpäin, SPR järjesti hätämajoitusta.
– Täällä on myös terveydenhuollon henkilökuntaa paikalla, kertoi SPR:n tiedottaja Pekka Reinikainen Torniosta viime viikon perjantaina.
Tiistaina Torniossa aloittaa järjestelykeskus, jossa rekisteröidään kaikki Ruotsin kautta tulevat turvapaikanhakijat. Keskuksen odotetaan vähentävän painetta poliisilaitoksilla.
Järjestelykeskusta pyörittävät SPR ja poliisi. Poliisi hoitaa turvapaikanhakijoiden rekisteröinnin keskuksen niin sanotulla suljetulla puolella. SPR vastaa jo rekisteröityjen majoituksesta ja majoitettujen hyvinvoinnista niin sanotulla avoimella puolella.
Onko järjestelykeskuksessa tarjolla terveydenhoitoa?
– Kun turvapaikanhakija on rekisteröitynyt, hän siirtyy poliisin hallinnoimalta puolelta SPR:n hallinnoimalle puolelle, jossa hakemuksen alkuprosessointia odottavat majoitetaan. SPR:n hallinnoimalla puolella on aivan perusterveydenhoitoa saatavilla, Reinikainen sanoo.
Jonoja terveydenhuoltoon myös vastaanottokeskuksissa
Rekisteröitymisen jälkeen turvapaikanhakijoista tulee maahanmuuttoviraston asiakkaita. Aikuisille kuuluu kiireellinen ja välttämätön terveydenhuolto. Oikeus terveydenhuoltoon on hieman laajempi kuin paperittomilla. Vastaanottokeskusten henkilökuntaan kuuluu terveydenhoitajia. Lääkäripalvelut on kilpailutettu. Ne ostetaan yksityisiltä.
Ylitarkastaja Inkeri Mellanen Maahanmuuttovirastosta myöntää, että turvapaikanhakijoiden määrän yhä kasvaessa myös terveydenhuollon järjestämisessä on haasteita.
– Monta uutta vastaanottokeskusta on perustettu, ja niissä on paljon uusia työntekijöitä, jotka nyt opettelevat uusia töitä. Kun turvapaikanhakijoita on paljon, jonoja syntyy, ylitarkastaja Mellanen kertoo.
Maahanmuuttovirasto on tekemässä toimintaohjeita uusille työntekijöille sekä infomateriaalia turvapaikanhakijoille tilanteen helpottamiseksi.
– Myös vasta aloittaneet terveydenhoitajat voivat olla kokeneita. Tiedän, että mukana on esimerkiksi kansainvälisissä tehtävissä katastrofialueilla työskennellyt ammattilainen.
Mellanen kiittelee myös vapaaehtoisia, joiden apu on kiireisissä tilanteissa usein tarpeen.
Hertta Vierula
Kuva: Panthermedia