Varallaolo öisin on lääkärille sydänriski
Yön varallaolossa työskentelevillä lääkäreillä on suurentunut riski sydänsairauksiin, osoittaa European Heart Journalissa julkaistu tutkimus. Tutkimukseen perehtynyt dosentti Olli Meretoja pitää tuloksia merkittävinä.
Yön varallaolossa työskentelevillä lääkäreillä on suurentunut riski sydänsairauksiin, osoittaa European Heart Journalissa julkaistu tutkimus.
Itävaltalaistutkijat selvittivät 24 tunnin päivystysvuoron (on-call duty, OCD) vaikutuksia EKG:n holter-rekisteröinnillä, verenpaineen seurannalla sekä tutkimalla erilaisia biokemiallisia seerumin stressimarkkereita. Arvoja verrattiin samojen lääkärien 24 tunnin verrokkijakson lukemiin.
Tutkimuksessa oli mukana 30 tervettä lääkäriä, joiden keski-ikä oli 33,5 vuotta. He työskentelivät normaalin 8 tunnin päivätyövuoron, jonka jälkeen heillä oli joko varallaolopäivystys tai vapaa-aikaa seuraavaan aamuun. Tulokset osoittivat, että varallaolopäivystys aiheutti merkittävää nousua HDL-kolesteroli- ja TNF-alfa -pitoisuuksissa. Päivystysvuorokauden aikana triglyseridi- ja virtsahappotasot laskivat. Verrokkivuorokauden aikana näitä muutoksia ei havaittu.
Yövarallaolon aikana noradrenaliinin eritys virtsaan oli korkeampaa kuin verrokkivuorokauden aikana (p=0.007) ja suunta oli kohonneeseen adrenaliinieritykseen (p=0.061). Vertailupäivään nähden yön varallaolon aikana oli enemmän sydämen lisälyöntejä (ventricular premature beats) (0-6 h, p=0.047) ja sympaattisen hermoston aktiivisuus oli kohonnut. Myös diastolisen verenpaineen arvot olivat korkeammat sekä koko päivystysvuoron aikana että päivystysvuoron yönä.
"Sairaalapäivystäjien muutokset lienevät dramaattisempia"
Lääkärien yötöiden riskeihin perehtynyt dosentti Olli Meretoja näkee tulokset merkittävinä.
- Tutkitut päivystäjät olivat takapäivystäjiä, ja he nukkuivat keskimäärin runsaat viisi tuntia päivystysvuoronsa yönä. Se on vain noin 1,5 tuntia vähemmän kuin vapaalla olleiden yöunen pituus. Parin tunnin univaje on aika lievä häiriö ihmisen fysiologiassa, mutta silti tutkimuksessa saatiin näin merkittäviä eroja ja tuloksia, Meretoja sanoo.
Meretoja muistuttaa, että sairaalassa päivystävät lääkärit tekevät noin 85 prosenttia yöajasta töitä ja nukkuvat vain 1-2 tuntia, senkin pätkissä.
- Näin ollen heillä muutokset lienevät huomattavasti dramaattisempia, hän arvioi.
Suomessa takapäivystyspisteitä on noin 350 ja noin 170 lääkäriä päivystää sairaalassa. Yötöiden tiedetään lisäävän sydän- ja verisuonisairauksien riskien määrää 40 prosentilla. Yötyön aiheuttamaan sydäninfarktiin kuolee Suomessa joka vuosi noin 250 henkilöä.
Jaana Ahlblad
kuva Pixmac
Yötyö on riski sekä lääkärille että potilaalle/ SLL 36/2007