1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Varjoainekuvaus on vähentänyt uusintaleikkauksia lasten sydänleikkauksissa
Ajan­kohtai­sta

Varjoainekuvaus on vähentänyt uusintaleikkauksia lasten sydänleikkauksissa

Varjoainekuvauksen avulla leikkaustulos on parantunut kolmasosassa Uudessa lastensairaalassa tehdyissä leikkauksissa.

Varjoainekuvaus on vähentänyt uusintaleikkauksia lasten sydänleikkauksissa Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Uudessa lastensairaalassa käytetään vaativissa sydänleikkauksissa apuna varjoainekuvausta, jonka avulla leikkaustulos voidaan todeta jo leikkaussalissa. Leikkaustulos on parantunut kolmasosassa leikkauksissa, joissa varjoainetta on käytetty.

Lastensairaalassa varjoainekuvausta on käytetty hybridisydänleikkaussalissa etenkin haastavissa ja komplikaatioalttiissa sydän- ja elinsiirtokirurgiassa, joissa uusintaleikkaukset ovat tavallisia. Keuhkovaltimoihin kohdistuvassa kirurgiassa leikkaustuloksen tarkka arviointi muilla keinoin leikkauksen aikana on lähes mahdotonta.

Varjoainekuvauksen avulla lisäkorjauksia voidaan tehdä potilaan ollessa vielä leikkaussalissa. Kuvauksen avulla kuvattavasta kohteesta saadaan tietokoneohjelman avulla tarkka kolmiulotteinen kuva.

Lue myös

– Uudessa lastensairaalassa on käytetty varjoainekuvauslaitetta 24 leikkauksessa. Kuvatuista potilaista noin kolmannes on hyötynyt ratkaisevasti laitteen käytöstä. Potilaat ovat toipuneet nopeammin, ja heillä on ollut vähemmän komplikaatioita. Merkittävää on, että uudet tutkimukset ja uusintaleikkaukset pystytään välttämään. Tulos on merkittävä potilaiden ja perheiden kannalta, ja samalla se tuo myös kustannussäästöjä sairaalalle, kertoo tiedotteessa lasten sydänkirurgi Jukka Salminen.

Leikkaussalin sydänyksikkö mahdollistaa sydänkirurgien ja kardiologien tiiviin yhteistyön.

– Sairaalaa rakennettaessa haimme pohjaa uudelle toimintamallillemme useista eurooppalaisista sairaaloista. Kun kaikki lasten sydämiin erikoistuneet ammattilaiset antavat panoksensa leikkauksiin, saadaan hoidon tasoa nostettua entisestään. Uusi lastensairaala toimii maailmanlaajuisesti edelläkävijänä, toteaa lastenkardiologi Jaana Pihkala.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.