1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Varjoainekuvaus on vähentänyt uusintaleikkauksia lasten sydänleikkauksissa
Ajan­kohtai­sta

Varjoainekuvaus on vähentänyt uusintaleikkauksia lasten sydänleikkauksissa

Varjoainekuvauksen avulla leikkaustulos on parantunut kolmasosassa Uudessa lastensairaalassa tehdyissä leikkauksissa.

Varjoainekuvaus on vähentänyt uusintaleikkauksia lasten sydänleikkauksissa Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Uudessa lastensairaalassa käytetään vaativissa sydänleikkauksissa apuna varjoainekuvausta, jonka avulla leikkaustulos voidaan todeta jo leikkaussalissa. Leikkaustulos on parantunut kolmasosassa leikkauksissa, joissa varjoainetta on käytetty.

Lastensairaalassa varjoainekuvausta on käytetty hybridisydänleikkaussalissa etenkin haastavissa ja komplikaatioalttiissa sydän- ja elinsiirtokirurgiassa, joissa uusintaleikkaukset ovat tavallisia. Keuhkovaltimoihin kohdistuvassa kirurgiassa leikkaustuloksen tarkka arviointi muilla keinoin leikkauksen aikana on lähes mahdotonta.

Varjoainekuvauksen avulla lisäkorjauksia voidaan tehdä potilaan ollessa vielä leikkaussalissa. Kuvauksen avulla kuvattavasta kohteesta saadaan tietokoneohjelman avulla tarkka kolmiulotteinen kuva.

Lue myös

– Uudessa lastensairaalassa on käytetty varjoainekuvauslaitetta 24 leikkauksessa. Kuvatuista potilaista noin kolmannes on hyötynyt ratkaisevasti laitteen käytöstä. Potilaat ovat toipuneet nopeammin, ja heillä on ollut vähemmän komplikaatioita. Merkittävää on, että uudet tutkimukset ja uusintaleikkaukset pystytään välttämään. Tulos on merkittävä potilaiden ja perheiden kannalta, ja samalla se tuo myös kustannussäästöjä sairaalalle, kertoo tiedotteessa lasten sydänkirurgi Jukka Salminen.

Leikkaussalin sydänyksikkö mahdollistaa sydänkirurgien ja kardiologien tiiviin yhteistyön.

– Sairaalaa rakennettaessa haimme pohjaa uudelle toimintamallillemme useista eurooppalaisista sairaaloista. Kun kaikki lasten sydämiin erikoistuneet ammattilaiset antavat panoksensa leikkauksiin, saadaan hoidon tasoa nostettua entisestään. Uusi lastensairaala toimii maailmanlaajuisesti edelläkävijänä, toteaa lastenkardiologi Jaana Pihkala.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.