Ajan­kohtai­sta

Varsinais-Suomi pelkää soten aloittavan kilpavarustelun

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus pelkää kannanotossaan, että ehdotettu sote-malli käynnistää kilpavarustelun sairaanhoitopiirien välillä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tyks.jpg

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus pitää nyt esitettyä sote-mallia sekavana ja uhkana erityisesti yliopistosairaaloille.

– Malli saattaa johtaa sote-alueiden väliseen kilpavarusteluun ja keskinäiseen kilpailuun muun muassa työvoimasta. Ottaen huomioon esimerkiksi potilaan valinnanvapauden, on kilpavarustelun uhka todellinen, toteaa piirin hallitus tiistaisessa kannanotossaan.

Potilaiden hoitopaikan valintaoikeus asettaa yliopistosairaalat osin kilpailemaan keskenään. VSSHP edellyttää lausunnossaan, että Suomen viittä yliopistosairaalaa kohdellaan tasavertaisesti. Yliopistosairaaloiden organisaatiomuoto tulee eriyttää muiden sairaaloiden organisaatiomallista, koska niillä on monia muita sairaaloita ja koko yhteiskuntaa palvelevia tehtäviä, joita ei-yliopistollisilla sairaaloilla ei ole.

Piiri huomauttaa, että malli edellyttää siis vahvaa erva-toimijaa, jotta näitä uhkakuvia voidaan ehkäistä. Erva-alueen hallinnon tulee olla varsin hyvin resursoitua ja asiantuntevaa, mikä aiheuttaa turhia hallintokustannuksia. Itsenäistä erva-hallintoa ei kannata perustaa, vaan nämä tehtävät tulee kyetä hoitamaan nykyisellä hallinto- ja asiantuntijakapasiteetilla. Tämä olisi ensisijaisesti toteutettavissa yhdistämällä erva ja yliopistosairaalan hallinto. Toisena vaihtoehtona olisi erva-vastuiden toteuttaminen valtakunnallisesti STM:n tai THL:n toimesta.

Esitetty väestöpohja aivan liian pieni

– Esitetty rahoitusmalli on sote-alueiden näkökulmasta sekava ja se mahdollistaa hyvin erilaisten rahoitusjärjestelmien syntymisen. Näin menetetään mahdollisuudet ohjata toimintaa rahoituksen kautta, ja voidaan synnyttää täysin ristiriitaisiakin insentiivirakenteita, joissa osa kunnista on suoraan sote-alueessa kapitaatiorahoituksella, osa perusalueiden kautta suoriteperustaisella.

Piirin mielestä lakiesitys on erityisen ongelmallinen Varsinais-Suomessa, koska se mahdollisesti pirstoisi yliopistollisen sairaanhoitopiirin väestöpohjan. Mahdolliset aluesairaaloiden ympärille syntyvät erikoissairaanhoidon tuottamislupia hakevat perustason alueet eivät mahdollistaisi maakunnan terveydenhuollon kehittämistä kokonaisuutena.

– Mikäli Varsinais-Suomeen syntyy Salon sote-alue ja erikoissairaanhoitoa tuottavat perustason alueet nykyisten aluesairaaloiden ympärille, menetetään sekä yliopistosairaalan kilpailukykyä että mahdollisuudet kehittää koordinoidusti maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavuutta, lausunnossa huomautetaan.

Piirin hallitus muistuttaa kannanotossaan myös, että sosiaali- ja terveysalueiden määrittymisen edellytykset eivät vastaa asiantuntijoiden käytännössä yksimielistä näkemystä erikoissairaanhoidon järjestämisen edellyttämistä väestöpohjista. 50 000 asukasta on selkeästi liian pieni väestöpohja nykyaikaiselle erikoissairaanhoidolle; oikeampi luku toimivan keskussairaalan osalta olisi noin 200 000. Yliopistosairaalan osalta väestöpohjavaatimus on huomattavasti suurempi.

Ulla Järvi

Kuva: Vesa-Matti Väärä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030