Ajan­kohtai­sta

Vartalon jäykkyys yhteydessä valtimoiden kovettumiseen

Yksinkertainen notkeustesti voi antaa keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla viitteitä valtimoiden kovettumisesta ja riskistä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/venytys.jpg

Perinteisellä istu ja kurkota (sit-and-reach) -testillä voidaan arvioida vartalon notkeuden lisäksi myös 40-vuotiaiden ja sitä vanhempien valtimoiden joustavuutta, todetaan American Journal of Physiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Japanilaistutkijat tekivät testin 526 tupakoimattomalle koehenkilölle selvittääkseen, onko vartalon notkeudella yhteyttä verisuonten kuntoon. Koehenkilöt olivat 20–83-vuotiaita, ja heidän painoindeksinsä oli alle 30.

Tutkijat jakoivat koehenkilöt nuoriin (20–39-vuotiaat), keski-ikäisiin (40–59-vuotiaat) ja vanhoihin (60–83-vuotiaat). Istu ja kurkota -testin perusteella koehenkilöt jakaantuivat notkeisiin ja jäykkiin.

Tutkijat mittasivat koehenkilöiden verenpaineen sekä pulssiaallon aikaeron olkavarren ja nilkan valtimoiden välillä (brachial-ankle pulse wave velocity, baPWV).

Vartalon jäykkyyden havaittiin tutkimuksessa ennakoivan valtimoiden kovettumista keski-ikäisillä ja vanhoilla koehenkilöillä. Näissä ikäryhmissä myös systolinen verenpaine oli korkeampi jäykkävartaloisilla kuin notkeammilla.

Koska valtimoiden kovettuminen usein edeltää sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä, tulokset viittaavat siihen, että testin avulla voidaan helposti arvioida henkilön sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että hyvä fyysinen kunto voi hidastaa vanhenemiseen liittyvää valtimoiden kovettumista.

Sirpa Kulonen
Kuva Andrei Nekrassov / pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030